taHTA7S_JGk

Nauka

Лисје жути, веће по дрвећу...

Према астрономским подацима од 05:09 сати у четвртак рано ујутро Земља ће стићи и прећи тачку јесењег еквиноција.


Дан и ноћ ће бити једнаке дужине, а како вријеме буде одмицало ноћи  ће постајати све дуже, а дани све краћи. Ово ће трајати све до 22 децембра када ће наступити најхладније годишње доба, у 00:38 часова.

Астрономски гледано, почетак јесени је вријеме када Сунце, током свог привидног годишњег кретања пређе небески екватор и упути се на јужну полулопту.

За људе на на другом крају свијета, јужно од екватора, у исто вријеме почиње прољеће.

Јесења равнодневница или једноставно – јесен, вријеме је почетка убирања воћних плодова и винове лозе и спремања зимнице, на примјер. На листопадном дрвећу, лишће почиње да жути и опада, и то је, а поготово за сунчаних дана, један од љепших периода године. Биљке и животиње у ово доба, помало започињу припреме пред зимску хибернацију.

Дани сунчаног времена на почетку јесени, посљедња су прилика уживања у топлом времену, мада, ако узмемо у обзир искуство из посљедњих година, топле дане можемо очекивати и у јануару. Тешко је предвидјети климу у будућности, а поготово разлоге њене промјене, а остаје нам да уживамо и природној промјени годишњих доба уз наду да ћемо их и даље знати препознати.

Повезано:

Љето почиње са кишом

Пут Земље око Сунца

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog