Tema nedelje

Црвен пасош, нано

Републику Србију сматрам својом домовином – изјава је коју морате дати  желите да постанете држављанин исте.


Пише: Жељко Свитлица

Но, прије те љубавно-патриотске реченице, о чијем изговарању сањају генерације с ове стране Дрине, грађани Српске који желе да постану држављани Србије, прво морају завршити са неким административним работама, лишених романтичног родољубља.

Фронтал.РС се мало распитао о процедури, ако пожелите да сте Србин, али и Србијанац.

Најбољи начин да сазнате шта је све потребно, јесте да одете лично у Конзулат Србије у Бањој Луци, који се налази у улици Бана Лазаревића. Пошто је Бања Лука још далеко од праве престонице, већина се још оријентише по кафанама. Тако је умјесто броја можда згодније рећи да се налази тачно преко пута кафе-клуба Мр.Х.

Јесте, морали смо овај симбол написати како доликује. Нисмо одољели прилици. Насловна фотографија, са друге стране, мјесто је на којем се налазио конзулат, снимљено 14.07.2006. године. Тада сте у престоници Српске на том мјесту могли још увијек видјети усјеве, односно баштице са луком и сличним пољопривредним производима, који су се гајили у самом центру града. За оне званично-институционално расположене, конзулат специјалне и паралелне матице, налази се дијагонално преко раскрснице са улицом Васе Пелагића, гледано од Управе за индиректно опорезивање.

Индиректан контакт

Позвоните на интерфон и врата се откључају. Зашто ово говоримо? Ако покушате контакт, е-поштом рецимо, адреса konzulat.bl@mvd.gov.yu, не чини се активна, јер стално добијате ''мејл деливери рипорт'', тј. обавјештење робота да слање није успјело.

Након тога се сјетите, да је домен Србије на свјетској мрежи сада .rs, a не .yu, што ће рећи да покушате са додајом истог домена који има и наш портал. Но, резултат слања електронског писма је исти. На адреси постоји само име Генералног конзула, те контакт телефон и факс.

Назовете ли на један од бројева, јавља се машина која вас упућује у лавиринте информација, а звијезде водиље су бројеви на телефону које треба да притишћете, већ у зависности шта вас занима. И на овом броју, машина издиктира имејл адресу, за коју рекосмо да није функционална.

Папирологија

Из ''плејлисте'' стандардних докумената, који су потребни за разне ствари, и у овом случају вам требају Извод из матичне књиге рођених и копија извода (признају се само изводи из матичног уреда у мјесту рођења, а не и они из посебних књига); Увјерење о држављанству, и копија, такође не старије од шест мјесеци; двије фотокопије личне карте и пасоша БиХ, с тим да оригинале треба понијети на увид.

Поред набројног, у потребну документацију за свако лице, према информатору који смо добили, спада  и увод из матичне књиге вјенчаних, не старији од шест мјесеци, као и копија извода.

Удала се у Србију...

Лица која су у браку са држављанином Србије дуже од три године, имају могућност да захтјев за пријем у држављанство Србије поднесу у складу са Уговором о двојном држављанству, те уз наведену документацију треба да приложе и уверење о држављанству Србије за брачног друга, не старије од 6 мјесеци.

У случају да брачни друг држављанина Србије захтјев подноси сам или у захтјеву наводи и малољетну дјецу, плаћа се такса у износу од 119 евра, те је повољније поднијети захтјев на овај начин.

У оваквим случајевима је потребан формулар захтјева и изјава да лице Републику Србију сматра својом државом, као и изјава дјетета старијег од 14 година, да се слаже да родитељи поднесу захтјев у његово име. Ово се добија у Генералном конзулату приликом подношења захтева.

Приликом подношења захтева потребно је доставити целокупну документацију или захтјев не важи.

Свако ко поднесе захтјев, по подношењу добија потврду да је Генералном конзулату Р.Србије у Бањој Луци поднијет захтјев за пријем у држављанство Р.Србије, сходно члану 23 Закона о држављанству Републике Србије.

Захтјеви се подносе лично, или преко пуномоћника.

Подношење

Приликом породичног подношења захтјева, сва лица старија од 14 година морају бити присутна. У случају да се захтјев подноси преко пуномоћника (важи само за пунољетна лица), потребно је донијети и оригинал пуномоћја, овјереног у општини или у суду и копију пуномоћја као и копију ЛК пуномоћника.

У формулару захтјева за пријем у држављанство наводе подаци који се односе на запослење и претходно запослење брачних другова (радно мјесто, сједиште и назив предузећа, дужина радног стажа и др.), имовина коју посједујете, да ли сте били осуђивани и подаци о служењу војног рока

Ови подаци се наводе у формулару, и није потребно да досављати доказе за њих, дакле, у вашем је итересу да буду истинити.

Уколико брачни другови заједно подносе захтјев, потребно је доставити два извода из матичне књиге вјенчаних.

Плаћање таксе или – Колико то све кошта

Конзуларна такса се плаћа приликом подношења захтјева и износи 183 евра за једно лице.

У случају да више пунољетних лица породично подноси захтјев за пријем у држављанство Србије, свако сљедеће пунољетно лице, плаћа још по 23 евра (нпр. уколико брачни другови заједнички подносе захтјев за пријем у држављанство плаћа се конзуларна такса у износу од 206 евра. Исти је случај и за незапослену дјецу старију од 18 година а млађу од 26 година).

Први петак Требиње, посљедњи Бијељина

Захтјев можете поднијети у конзулату Србије у Бањој Луци сваког радног дана од 09.00 до 13.00 часова. Ово не важи за сваки први и посљедњи петак у мјесецу, а назнака за објашњење је у поднаслову. Дакле, првог петка у мјесецу, захтјеви се подносе у Требињу, у зграду Општине, од 12.00 часова. У згради општине Бијељина захтјеви се подносе сваког посљедњег петка у мјесецу, од 11 часова.

Након ових формалности, треба да чекате док поступак траје. То значи, најмање години дана, осим у хитним случајевима, када се може и скратити о чему ипак одлучују надлежни органи у Србији.

Дугорочни ефекти

Наравно, конзулат Србије није битан само да би добили пасош са овластима, какве због извођења радова у Маочи, Бочињи или Бугојну; овај са Вестендорповом заставом и звјездицама са Кушнерове заставе још једне нефункционалне НАТО-државе са Косова, изгледа још дуго неће имати.

Уопште није лоше имати папир на основу којег можете у Београду гањати неке друге ствари. Генерално гледано, шта фали рецимо Абхазији или Јужној Осетији, које не признају државе НАТО-банде, када исти већ одавно имају руске пасоше и путују у све те земље по условима као и велесила. Србија нажалост није никаква велесила и пуно пута се показала као маћеха, прије него ли мајка, али на сву срећу и маћехе некад заволе своју дјецу.

Када добијете држављанство, биће то једна детаљна и садржајна љубав као из латиноамеричкох сапуница, a на Маракани, током утакмица омиљене фудбалске репрезентације, осјећаћете се као легитимни навијач.

Komentari
Blog