Tema nedelje

У духу Бајрама: Најквалитетнија бошњачка супстанца

Хазим Мујчиновић нам је послао прилог о Курбан Бајраму у Власеници. Ми га у празничном духу објављујемо, уз напомену да обратите пажњу на посљедњи пасус.


Љепота обиљежавања Бајрамских дана и сретних лица која походе свој завичај десио се и у Власеничким повратничким домовима.

У организацији Меџлиса Исламске заједнице Власеница клањан је Бајрам намаз у свих седам обновљених џамија на подручју овог МИЗ-а. Централна свечаност клањања Бајрам намаза уприличена је у власеничкој Хајрија џамији, чији су новообновљени простори до посљедњег мјеста били испуњени Власеничким повратницима и онима који свој хљеб за коначан повратак зарађују још увијек у иностарнству и далеко од чаршије подно Виселца.

Бајрам намаз предводио је Нурдин еф. Грахић, главни Имам МИЗ-а Власеница, док су и остале обновљене џамије биле препуне Бошњака повратника и њихове родбине. Свечано је било и у Муса пашиној џамији у Новој Касаби, гдје је клањање Бајрам намаза предводио Сулејман еф. Сулејмановић , Касапски ефендија.

- Другог дана Курбан Бајрама организовано је клање курбана за старије повратнике, који немају прилику у својим двориштима обавити овај дио или су расељени по Федерацији, Европи и Америци. Прије свега је организован откуп курбана од самих повратника који се баве сточарством, ту је МИЗ изашао у сусрет људима који су имали вољу и жељу да курбане купе и закољу у Власеници. Купљено је 46 курбана и још десетак курбана које су неке од џематлија поклонили Меџлису. Подијелу курбаноскога меса смо организовали по повратничким кућама, а дио смо поклонили Мерхамету Власеница и Народној кухињи Власеница у којој своје оброке потражују и Бошњаци и Срби, рекао је Мујо Хаџиомеровић, предсједник Меџлиса Исламске заједнице Власеница.

- Ево данас смо имали лијепу посјету са Турског Колеџа из Сарајева, то су људи који су већ постали наши прави пријатељи и који нас ево са хедијама посјећују три године за редом. Данас су повратницима Власенице уручили 200 курбана и тиме поновили своју рјешеност да стану уз повратнике, који су најквалитетнија бошњачка супстанца за опстанак цјеловите Босне и Херцеговине, додао је Хаџиомеровић.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog