Tema nedelje

Предсједник без струје и воде

Радивоју Рикалу, предсједнику Удружења малих акционара Требињепревоза, у малом изнајмљеном подруму од десетак квадрата, искључени струја и вода.


Пише: Небојша Вукановић

Рикалова кћерка престала је да иде у школу, и он најављује да ће штрајковати глађу испред Владе у Бањој Луци, а начелник општине обећава помоћ.

Радивоје Рикало крајем јануара ове године више дана је са Васом Башићем узалудно штрајковао глађу испред зграде Скупштине општине Требиње, указивао на криминал који је уништио предузеће Требињепревоз и тражио ревизију и поништење приватизације. Данас цијела његова породица штрајкује глађу, јер им је ревносна држава због неплаћања искључила струју и воду у изнајмљеном и влажном подруму у насељу Засад. Рикало каже да су последњљ дешавања покушај да се сломи и присили на повлачење тужби који је поднио против општине Требиње и државних институција.

„Доведен сам на ивицу амбиса, ја и моја породица, али не одустајем. Искључена ми је струја због дуга од неких 500 марака, а многим мојим комшијама није, иако имају и већи износ. Искључли су нам и воду, и ово се више не може назвати ни животом ни живљењем, јер немамо ни основне услове за иоле пристојан живот.

Ово је уцјена локалне власти и требињских моћника како бих се присилио да повучем тужбе које сам поднио против општине због штете коју су нанијели малим акционарима Требињепревоза, и тајкуна Вучковића и Мата Уљаревића, и да предузеће доживи судбину Неимарства, Луча, Металства, Новотекса и других предузећа. Ово је насиље и над мном и над мојом породицом.

Обраћали смо се и упутили захтјев општини и Центру за социјални рад, за субвенцију за електричну енергију и стан, али нисмо је добили. Немамо ни здравствену заштиту, а Центар за социјални рад ме је одбио јер се ја водим као запослен у Требињепревозу, фирми која не ради већ шест година, и коју је, да парадокс буде већи, уништила општина и држава.

Ја сам давно прешао црвену линију и замјерио се локалним моћницима и криминалцима, и знам да сам ушао у бару пуну крокодила. Ипак не одустајем од своје борбе за правду и истину“, каже Рикало.

Кћерка више не иде у школу

Рикалова кћерка Сара је „вуковац“ и одличан ученик другог разреда требињске Гимназије, али је приморана да прекине школовање. Годинама се успјешно борила да се сама школује и одржава кућу, али је морала да бар на кратко напусти школу. Са сузама у очима каже да јој је најтеже пало то што је нико није позвао и питао како је, а камоли да јој је пружио подршку.

„Ја већ седам дана не идем у школи јер је зима и хладно вријеме, рано се мрачи и ја не могу да читам и учим. Искључена нам је и вода, тако да немамо и основних услова за хигијену, а жао ми је што сам престала да идем у школу, јер је волим и одличан сам ђак.

Нико ме није позвао ни из школе ни из Центра за социјални рад, и није ми питао како сам и понудио неку помоћ и подршку. Стипендију немам ,а пред почетак школске године добила сам од Социјалног 100 марака помоћи“, каже одлична ученица Сара.

Ћук: Не вршимо притисак

Начелник општине Доброслав Ћук одбацује оптужбе да нека од институција врши притисак на породицу Рикало, и каже да је алармирао институције и да ће врло брзо бити пружена помоћ овој социјално угроженој породици. Он најављеује да би до краја године требао да се уведе стечај у Требињепревозу.

„Наравно да ми не вршимо никакав притисак, нити стојимо иза искључена струје и воде. То су ситна размишљања, и мени је жао господинја Рикала и његовог дјетета и породице. Ја сам позвао директора Водовода и тражио да поновцо прикључи воду овој породици, а састао сам се и са директором Електро-херцеговине Миром Крстовићем и ми ћемо наћи средства да уплатимо и поново прикаучимо струју.

Гледаћемо да општина и Центар за социјални рад, чији смо ми оснивач, изнађу могућности за додатну помоћ. Збринућемо и ову породицу и све оне наше грађане који су угрожени. Ми чинимо све и чинићемо да помогнемо свим нашим грађаникма и породицама. Не знам одакле му идеја да ми стојима иза искључења струје, јер то нема никакве везе са реалношћу, али ја разумијем човјека који је у тешкој ситуацији.

Комисија коју сам формирао завршила је посао, и ми се надамо да ће почетком децембра бити покренут стечај у Требињепревозу, и да ће почети разрјешавање ситуације у овом предузећу. Ми очекујемо да ће ускоро Аутобуска станица прорадити на старој локацији, и да ћемо запослити раднике. Криминал, пљачка и криминална приватизација уништилу су и ово и друга предузећа, али нажалост Бијелићева комисија за ревизију приватизације је рекла да је све урађено по закону, и ми смо били немоћни да било шта учинимо“, ријечи су начелника општине Требиње о овом трагичном случају који разара породицу Рикало.

Рикалу је подршку пружило Удружење малих акционара Републике Српске, које је затражило од државе да заштити њега и остале раднике који су остали без посла у процесу приватизације. Уколико му ускоро не буде поново прикључена струја, Радивоје Рикало је најавио да ће започетио штрајк глађу испред зграде Владе Републике Српске у Бањој Луци.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog