Tema nedelje

Музеј дјетињства Дејтонске БиХ

У Музеју Републике Српске у понедјељак је отворена изложба ''Петнаест година од потписивања Дејтонског мировног споразума''.


Изложбу је отворио предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радамновић, а присуствовали су Валентин Инцко, високи представник у БиХ, Емил Влајки, потпредсједник Републике Српске, као и представници амбасада и конзуларних представништава у БиХ.

Тематском поставком "Петнаест година од потписивања Дејтонског мировног споразума" Музеј РС је окончао јубиларни програм поводом 80. годишњице ове културне институције.

Изложба: 15 година од потписивања Дејтонског споразума from Frontal.RS1 on Vimeo.

Аутори ове историјске поставке су Драго Трнинић, музејски савјетник историчар, и Драгана Сандић, дипломирани правник, специјалиста дипломатско-конзуларног права.

Аутори су обајснили да поставка приказује реалне и објективне догађаје који су се дешавали у периоду од 1990. до 1995. године, али и до данас.

Изложба је смјештена у једну просторију и ако је судити према јучерашње послијеподневу, није превише посјећена. Уосталом, као ни Музеј уопште.

Од Кутиљера до Бакира

Са десне стране, изложбу отварају слике Радована Караџића, Стјепана Кљујића и Алије Изетбеговића, а изнад њих етничка мапа БиХ из 1991. године. Изложбени низ се наставља хронолошки, Танјуговим фотографијама разговора представника три партије у БиХ, сликама прве Скупштине српског народа.

Слиједи колаж фото забиљешки са преговорима о прекиду рата, почевши од Кутиљреовог плана, а све илустровано са мапама тада предложених рјешења територијалне подјеле БиХ. Централно мјесто иложбе о споразуму из америчког града Дејтона, заузима сто са три столице, изнад којег су заставе Русије, Њемачке, Велике Британије, САД, Француске и Европске уније. На столу су три оловке спремне за потпис.

Даље лијево је и сам Споразум, чији оригинал, према истрази кантоналног тужиоца у Сарајеву из 2008. године, ''никада није достављен Предсједништву БиХ и нико не зна гдје се налази''. Прошле године, 28. новембра, Француска је доставила БиХ овјерену копију Дејтонског споразума, са свим анексима.

Прије него напустите просторију и изложбу посвећену, према мишљењу Милорада Додика,''најбољем споразуму постигнутом у свијету након Другог свјетског рата'', погледом ће вас са заједничке слике испратити најновије трочлано Предсједништво БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog