Tema nedelje

Буџет и Економска политика пред посланицима

Народна скупштина Републике Српске на данашњој сједници по хитном поступку разматра Приједлог буџета и Приједлог економске политике РС за наредну годину.


Буџет је са 1,6 милијарди КМ на нивоу овогодишњег, а Приједлог економске политике за 2011. годину карактерише повећање пореза и доприноса.

Синоћ је дошло до својесврсног преокрета, прије самог упућивања приједлога економске политике ка Скупштину, када је мандатар за састав нове владе Републике Српске Александар Џомбић рекао да је Влада потврдила да прихвата стотину од 123 захтјева Привредне коморе Српске који су уграђени у допуне "Економске политике Републике Српске за 2011" годину", као 19 од 24 захтјева републичког Савеза синдиката.

Након сједнице Економско-социјалног савјета, Џомбић је нагласио да ће стопа пореза на доходак бити јединствена, и да ће се ићи са једном пореском стопом од 10 одсто, умјесто предвиђених 10 и 20 одсто прогресивном стопом. У буџету ће умјесто 10,2 милиона КМ за социјално збрињавање, бити издвојено 20 милиона КМ.

Смањење плата

Мандатар је рекао да у државној управи неће бити додатних смањења плата, као је то било схваћено у медијима, већ да се наставља са смањењем из 2010. године за државне и високопозициониране службенике. Тренутно је 10 одсто смањење за државне службенике, и додатних 15 одсто за високопозициониране, и нема додатних смањења, већ ће се наставити са смањењем које је било у 2010. години.

Просвјетарима и полицајцима нема никакавих смањења, а за запослене у индустрији коже, обуће и текстила основица пореза за доприносе биће 25 одсто просјечне бруто плате у РС, што ће представљати повољније услове у односу на садашње законско рјешење, укључујући и 50 КМ, које добијају из буџета, рекао је Џомбић

Закон о ПИО?

Још једно изненађење од синоћ је да је Закон о ПИО  повучен и неће бити разматран на сједници НСРС јер је на консултацијама са борачким удружењима усаглашено да се у првом кварталу сљедеће године, измјенама и допунама Закона о ПИО и Закона о правима бораца, издвоје борачка питања и давања из пензијско-инвалидског система и да се формира ''посебна буџетска позиција'' у коју ће бити обезбијеђена средства и одредити начин њиховог распоређивања.

Сједница Народне скупштине Републике Српске почиње у 12 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog