Tema nedelje

Скупља Нова година

Најаве о поскупљењима стижу са свих страна,а посебно се спомиње први дан 2011. године, као праг послије којег ће цијене основних потрепштина порасти.


Због поскупљења сточне хране и смањења сточног фонда у Републици Српској почетком идуће године месо ће бити скупље до 30 одсто. Предсједник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић рекао је да ће почетком идуће године сточни фонд у Српској бити преполовљен, те да ће смањење сточног фонда проузроковати и поскупљење меса за најмање 30 одсто.

Прво поскупљење меса у Српској очекује се одмах у јануару, а килограм меса поскупићее за најмање 20 одсто, а касније ће то поскупљење бити још веће. Мањак меса и производа од меса у Српској покушати да се надокнади увозом јефтиног меса које је сумњивог квалитета. Ове информације потврђује и предсједник Удружења пољопривредника РС.

- Сточни фонд је сада преполовљен због великих трговинских ланаца, који увозе месо из својих матичних земаља. Сточари из РС немају коме да продају месо тако да се број стоке смањује – каже Усорац за Фронтал.РС

Унија потрошача РС је посљедње поскупљење хљеба назвала потпуно неоправданим, а исти опис су добиле и цијене хљеба претходних година. Усорац се слаже са потрошачима.

- Хљеб не би смио поскупити јер би реална израчуната цијена хљеба требала бити 57 фенинга. Међутим, проблем су прелемани на брашно који штите млинску индустрију. То под хитно треба укинути јер је млинска индустрија једина из области пољпоривреде која има монопол на цијене – објашњава Усорац.

У Републици Српској неће поскупљивати хљеб у наредном периоду иако је брашно драстично поскупило изјавио је недавно Саша Тривић, предсједник Удружења пекара РС. Међутим, већ данас он не искључује поскупљење производа од брашна јер је његова цијена у протеклом периоду повећана са 0,42 на 0,7 КМ по килограму. Он оспорава стручност Владимира Усорца у стварима које се тичу брашна и пецива:

- То што господин Усорац спомиње цифру од 0,57 фенинга је исто као када бих ја рекао да килограм свињетине треба да коша пола марке, а са ја се у свињетину не разумијем – каже Тривић

Гориво

Цијена нафте у свијету достигла је јуче највиши ниво у посљедње двије године, пошто су трговци реаговали на вијести о паду залиха овог енергента у САД, највећем свјетском потрошачу.

- У наредних седам дана сигурно неће бити поскупљења нафте и нафтних деривата, а за даље ћемо се координисати према цијенама нафте на свјетском тржишту – изјавио је Војин Митровић, предсједник Удружења власника бензинских пумпи, за Фронтал.РС

Пумпаџије у Српској су познате по честим поскупљењима, најчешће је разлог цијена нафте у свијету, али често смањење те цијене не утиче и на појефтињење у Српској.

Корпа од 1.338 марака

Оно што је извјесно је да ће од 1. јануара поскупити гријање у Бањој Луци, према недавним најавама из Гадске топлане. Од намирница, воће, поврће, маст, хљеб су у периоду који је иза нас већ поскупили, а све су прилике да ће се то десити и са месом.

У новембру је минимална потрошачка корпа у Републици српској износила 1.338 конвертибилних марака и скупља је за 17 КМ у односу на октобар. Овај новац, како кажу у удружењима потрошача, мада није потребно да било шта говоре, довољан је за основне животне намирнице и плаћање рачуна.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog