Društvo

Додик: Новинари су јунаци нашег времена

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данас веома важно имати свијест о потреби постојања Српске и њених институција и изразио наду да ће њене базичне вриједности на прави начин бити третиране у медијима.


 

"Дјеловање медија има друштвени значај. Желимо да створимо амбијент у коме ће дјеловање медија обезбиједити професионалну афирмацију и очување друштвених вриједности за које се залажемо", рекао је Додик на пријему за представнике медија поводом 9. јануара - Дана Републике Српске и крсне славе Светог архиђакона Стефана.

Он је поручио да је очување капацитета Српске једна од најзначајнијих друштвених вриједности, за које се власт РС залаже. "У том погледу, као предсједник РС очекујем да ћемо се у базичним стварима у вези са нашим статусом веома добро разумјети", рекао је Додики.

Оцјењујући да је Српска политички стабилна, Додик је рекао да се та стабилност огледа у чињеници да су веома брзо проведени изборни резултати.

Додик рекао је да су односи РС у БиХ примарно везани за Дејтонски споразум, њено право на аутономију, поручивши да не жели да Српска, кроз кретања, у будућности буде мања и лошија, већ снажнија. 

Он је нагласио да новинарски посао данас није лако радити и да су новинари због тога јунаци овог времена. 

Додик је рекао да слобода медија у РС није била ничим ограничена и да ће тако бити и у наредном периоду. 

"У прилог томе говоре и најновији подаци о слободи медија у БиХ која је значајно испред земаља у региону и многих у свијету", додао је Додик.

Додик је рекао да одговорност коју власт има превазилази дневне критике и приступе које медији могу да направе према догађајима и ономе што ради.

"Данас, као предсједник РС, несумњиво имам одговорност која превазилази оквире мандата у коме ћу дјеловати и радити. Свака моја одлука везана за статус или било које друго законско рјешење има дугорочне посљедице на животе људи, а поготово на статус РС", навео је Додик.

Предсједник РС рекао је да он нема проблем у слободи изражавања у медијима, напомињући да се тај проблем, можда, појави када уочи тенденциозно извјештавање и дезавуисање свега што има неке вриједности.

Он је истакао да ниједном медију неће бити забрањена информација, нити онемогућено присуство конференцијама за новинаре.

"Никада нико из власти неће позвати било кога у медијима, тражећи другачији начин информисања. То је ваша слобода и на то имате право", истакао је Додик.

Он је новинарима пожелио срећну и успјешну Нову годину и остварење њихових професионалних амбиција.

(СРНА)

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog