Tema nedelje

Трећа епизода ”случаја Ганић”? - ухапшен Јован Дивјак

БЕЧ - Бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак ухапшен је на аеродрому у Бечу на основу Интерполове потјернице, коју је расписала Србија, јавили су аустријски медији.


Информацију о синоћњем хапшењу Дивјака потврдио је министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, који је рекао да ће бивши генерал Армије БиХ имати пуну конзуларну помоћ.

"Све што могу да потврдим јесте да је Дивјак ухапшен на основу захтјева Србије", рекао је Алкалај словачкој медијској кућу "Та три" и додао да је амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле отишао да посјети Дивјака у затвору.

Вијест о хапшењу федералним медијима потврдио је амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле, као и Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Грубешић је истакао да су већ ступили у контакт са надлежним особама из Министарства иностраних послова БиХ и Министарства безбједности БиХ.

"Ујутро ће бити одржано рочиште Дивјаку у Бечу и тада ћемо имати детаљније информације", истакао је синоћ Грубешић.

Он је напоменуо да нема тачне информације због чега је Дивјак ухапшен, али се претпоставља да је приведен на основу Интерполове потјернице коју је издала Србија.

"За предмете ратних злочина на подручју БиХ задужено је искључиво Тужилаштво БиХ и Суд БиХ", истакао је Грубешић.

Након што је објављена вијест о Дивјаковом хапшењу, синоћ се у Сарајеву окупило стотињак грађана пред Амбасадом Аустрије. Они су најавили за петак у 13.00 часова најавили нове протесте испред Амбасаде Аустрије због Дивјаковог хапшења.

Јован Дивјак је био генерал ЈНА, а потом и генерал Армије БиХ.

Србија је против пензионисаног генерала Дивјака подигла оптужницу, слично као у случају Ејупа Ганића.

Ријеч је о потјерницама за 19 особа из БиХ под оптужбом да су у мају 1992. године починили ратни злочин над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици.

Припадници Армије БиХ 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици убили су 42, ранили 73 и заробили 215 припадника ЈНА.

Министарство унутрашњих послова РС је Тужилаштву БиХ доставило извјештај у којем се за злочин у Добровољачкој терети 15 лица.

Србија тражи изручење

Министарство правде Србије затражиће од Аустрије изручење пензионисаног генерала БиХ Јована Дивјака, који је ухапшен у Бечу, потврђено је у петак у Министарству правде Србије.

Како је речено, Биро Интерпола у Бечу обавијестио је београдски Интерпол да је Дивјак ухапшен у Аустрији на основу српске потјернице и Министарство правде ће у законском року понднијети молбу надлежним органима Аустрије за његово изручење.

Бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак ухапшен је синоћ око 21.00 час на аеродрому у Бечу на основу Интерполове потјернице, коју је расписала Србија.

Дивјак је оптужен за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када је у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Јовичић спреман да свједочи

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић поздравио је хапшење бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака у Аустрији и изразио спремност да свједочи на суду против њега.

"Поздрављам хапшење муслиманског ратног генерала Јована Дивјака које су извеле аустријске власти", рекао је Срни Јовичић, истичући да постоје необориви докази да је Дивјак одговоран за бројне злочине против српског народа у БиХ, међу којима и злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Према Јовичићевим ријечима, правосудни органи тадашње ЈНА прије рата у БиХ правоснажно су осудили Дивјака за почињена кривична дјела и злоупотребе које је починио као њен припадник.

"Бјежећи од закона и од кривичне одговорности он се приклонио муслиманској војсци Алије Изетбеговића, у којој је био један од највиших војних функционера и у којој је активно учествовао у злочинима против српског народа, поготово на подручју Сарајева", навео је Јовичић.

Он је истакао да је Дивјак испланирао многе акције у БиХ у којима је страдао огроман број Срба.

"Постоје необориви докази за стравичне злочине које је одговоран Дивјак, а споменућу само Добровољачку улицу у Сарајеву", закључио је Јовичић.

Изразивши наду да ће случај против Дивјака стићи до суда Јовичић је изразио спремност да се на том суђењу појави као свједок оптужбе.

Ветерани Српске сумњају у процесуирање Дивјака

Представници удружења ветерана из Републике Српске тражиће оставку главног тужиоца Србије за ратне злочине Владимира Вукчевића ако и бивши генерал Армије БиХ Јован Дивјак не буде процесуиран за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву.

"РС не може више ништа вјеровати Србији у тој проблематици. Једино што нама преостаје је да формирамо Одјељење тужилаштва за ратне злочине РС и на тај начин припреми доказе и изврши све предрадње, да би Тужилаштво БиХ могло процесуирати овакве случајеве", изјавио је Срни Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

Према његовим ријечима, сазрело је вријеме да Вукчевић поднесе оставку након пуштања на слободу Илије Јуришића, Ејупа Ганића и Тихомира Пурде.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да поздравља хапшење Дивјака, али да не вјерује да ће га Тужилаштво Србије процесуирати, односно да ће доживјети судбину Ејупа Ганића, Илије Јуришића и Тихомира Пурде.

"Неозбиљно је од Тужилаштва Србије да се поиграва са жртвама рата које су доживјеле стравичне злочине од тих људи да буду на крају разочаране и исфрустриране у правду. Ако се деси да Дивјак буде пуштен, главни тужилац Владимир Вукчевић треба да поднесе оставку", закључио је Митровић.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је Срни да пуштањем на слободу Илије Јуришића, Ејупа Ганића и Тихомира Пурде, Тужилаштво Србије чини стравичну грешку према породицама жртава јер на тај начин неће бити задовољена правда.

"Ако Србија пусти на слободу Дивјака, у том случају главни тужилац Владимир Вукчевић мора поднијети оставку, а Србија распустити Тужилаштво за ратне злочине", закључио је Дукић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog