Četvrtak, 23. novembar 2017.

Ораси најздравије коштуњаво воће

Ораси су најздравији од свих коштуњавих плодова и требало би их јести чешће, тврде амерички научници, истичући да они садрже висок ниво антиоксиданаса који помажу у заштити тијела против болести.


Они напомињу да су сви коштуњави плодови одлични за исхрану, али да су ораси најздравији.

Анализирајући девет различитих коштуњавих плодова, др Џо Вилсон са Универзитета Скрентон установио да орах не само да садржи два пута више антиоксиданаса, већ да су његови антиоксиданси далеко бољег квалитета.

Антиоксиданси су јако корисни за организам, јер спрјечавају ланчане реакције које оштећују ћелије приликом оксидативних промјена. Антиоксиданси пронађени у ораху су два до 15 пута ефикаснији од витамина Е који је познат по томе што штити тијело од природних хемијских супстанци које узрокују болести.

Ораси су здрави и хранљиви, богати су високо квалитетним протеинима, витаминима и минералима као и дијететским влакнима. Како преноси ББЦ претходна истраживања су показала да редовно конзумирање мањих количина ораха може да смањи ризик од срчаних болести, појединих врста рака, дијабетеса типа 2 и других здравствених проблема.

Komentari


Najnovije
Facebook
Twitter
Blog