Предрагу Лазаревићу награда Удружења књижевника РС

БАЊА ЛУКА - Награда Удружења књижевника Републике Српске "Ђуро Дамјановић" биће уручена данас књижевнику Предрагу Лазаревићу за најбољу књигу године "Андрић у Босни".


Лазаревићу ће награду уручити српски писац и академик Матија Бећковић на гробу у Голешима, гдје је сахрањен Ђуро Дамјановић.

Одлуку о овогодишњем добитнику награде "Ђуро Дамјановић" донио је жири у саставу академик Матија Бећковић, предсједник, и чланови Никола Асановић и Душко Певуља.

Књига "Андрић о Босни" састављена је од студија и есеја који су, иако објављени у посљедњих неколико година, по ауторовом признању, идејно и проблемски уобличени знатно раније с обзиром на то да је књижевно дјело Иве Андрића једна од битнијих Лазаревићевих преокупација.

Предраг Лазаревић је рођен у Бањалуци 1929. године. Највећи дио свог активног радног вијека провео је на мјесту професора и декана Педагошке академије у Бањалуци. Једно вријеме био је директор Народне и универзитетске библиотеке РС и Народног позоришта РС.

Објавио је многобројна дјела, међу којима су "Читање као преиспитивање", "Преокупације", "Огледи из Крлежине драматургије", "Окрајци о књижевности".

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog