Svijet

Терористички напад на зграду владе Норвешке (ВИДЕО)

ОСЛО - Снажна експлозија оштетила је данас објекте норвешке Владе у центру Осла, укључујући канцеларију премијера Јенса Столтенберга, али он није повријеђен.


Узрок детонације која је повриједила неколико особа није познат, али се испред зграде Владе налази олупина једног аутомобила, што би могло да значи да је извршен напад аутомобилом-бомбом. Полиција и ватрогасци нису жељели да дају коментар о узроку експлозије.

Детонација је разбила већину прозора на згради Владе од 17 спратова, као и на оближњим министарствима, укључујући Министарство нафте, које се запалило.

Улице око Владиних објеката препуне су крхотина, а изнад центра Осла подигао се облак дима.

Ројтерсов извјештач избројао је најмање осморо повријеђених, а норвешка новинска агенција НТБ пренијела је да је премијер Столтенберг добро. Детонација је одјекнула око 15:30 часова по локалном времену.

"Мора да је то била бомба. Људи су почели да бјеже у паници. Избројао сам најмање десет повријеђених", изјавио је очевидац Кјерсти Ведун док је напуштао подручје.

Норвешка је чланица НАТО-а, а лидери Ал каиде у прошлости су јој повремено пријетили због учешћа у међународној операцији у Авганистану.

Норвешка учествује и у извођењу ваздушних удара у Либији под командом Алијансе. Пуковник Момаер Гадафи раније је рекао да ће узвратити нападима по Европи.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Blog