Tema nedelje

Зашто премијер Џомбић тражи од других да раде свој посао, а сам то не чини?

Премијер Џомбић најавио је да ће свако ко не буде радио свој посао бити смјењен.


За претпоставити је да ће сад сви медији које финансира Влада Републике Српске новцем пореских обвезника ловорикама засути ову премијерову изјаву. Оно што је занимљиво јесте да смо као заједница дошли до тог нивоа затупљивања свијести да је изјава дана, нешто што се велича у афирмативном контексту, прост позив да свако само ради свој посао. Замислите сад сви ви који ово читате а радите у приватној фирми ситуацију да једно јутро свечано обећате свом послодавцу да ћете од тог момента радити свој посао онако како сте се претходно обавезали: овај би вас или упутио на психијатријску клинику или би сам отишао у истом правцу, чудећи се како вас је уопште запослио.

Премијер Српске, какогод, није одговорио на једноставно питање: а зашто је Влада РС до сада толерисала да „кадрови“ које је сама поставила-не раде свој посао. Није одговорио чија је то одговорност постављање таквих „кадрова“. Није одговорио ни то како сад можемо бити сигурни да ће нови људи бити баш ти који ће да раде како треба. Јер, ако до сада нисте знали да изаберете шта нам то гарантује да ћете убудуће правити боље изборе.

Није премијер одговорио ни на сљедећа питања, а која се конкретно тичу пословања Жељезница Српске, а о којима је тако много говорио.

  • Ко је дозволио да Жељезнице Српске само у овој години до сада направе нови губитак у износу од 6,4 милиона КМ (2,4 милиона КМ више него прошле године)?
  • Ко је одговоран због тога што Жељезнице Српске укупно дугују 160 милиона КМ?
  • Зашто је Влада РС само ове године од средстава које је узела од оних који праве нову вриједност у Српској узела 25 милиона КМ и тај новац поклонила очигледно губиташком предузећу да санира дугове и обавезе које је то предузеће створило, а само не умије да своје обавезе санира?
  • Зашто је Влада РС неликвидним Жељезницама Српске одобрила ново кредитно задужење у износу од 16 милиона КМ и каква је логика да се даје гаранција за некога за кога је јасно да тај кредит неће моћи вратити? Зашто су грађани Српске осуђени да враћају и тај новац и шта они имају конкретно од тога?
  • Зашто је Влада РС прихватила на себе, односно на терет пореских обвезника Српске, прихватила дуг Жељезница Српске према Хрватским жељезницама, а на основу чега је већ исплаћено 3 милиона КМ?
  • Зашто је Влада РС донирала Жељезницама Српске 2,4 милиона КМ да би ове исплатиле плате својим радницима?
  • Да ли ће Влада РС Жељезницама Српске поклонити још 21 милион КМ а колико су Жељезнице Српске још дужне својим радницима?
  • Да ли ће Влада РС давати плате и осталим радницима у Српској којима касне плате и због чега су они дискриминисани у односу на раднике у Жељезницама Српске?
  • Да ли Влада РС даје новац Жељезницама Српске зато што су тамо позапошљавани толики апаратчици странака које учествују у власти и да ли су Жељезнице Српске управо из тог разлога толико привилеговане?

И ту долазимо до кључног момента: ко нам може гарантовати да ће најаве премијера Џомбића да уроде плодом, кад је управо Влада РС та која је и генерисала проблем, у овом конкретном примјеру око Жељезница Српске? Како да сад она ријеши тај проблем, кад је она субјект који чини саму суштину тог проблема? Како да ватру гаси онај ко је ватру и упалио на првом мјесту?

На сва ова питања, прије или послије, директно или индиректно, премијер Џомбић ће морати да одговори. И нека га не уљуљка то што редовно потплаћује медије новцем грађана -сви рачуни једном дођу на наплату.

А његов цех ће бити позамашан. Позавидјеће му и Жељезнице Српске.

(Редакција Фронтала)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog