Tema nedelje

Хрватска би да се отараси сиромашних туриста

На појединим паркинзима на приватним посједима на Макарској ривијери у Хрватској, осим цјеновника, може се пронаћи и натпис "само за богате", а реклама је исписана на хрватском и енглеском језику.


Паркирање у хладовини бора преко пута шљунковите плаже изгледа да је права егзотика, а могуће је да је власник овог "паркинга" идеју добио послије читања текста у листу "Макарско приморје" гдје је написано да туристи који мало троше само сметају.

Идејни творац "паркинга за богате" је Звонко Брбић, млади економиста, који је башту своје бабе претворио у простор за остављање кола.

Ако оставите ауто на "паркингу за богате", можда се тако и остјетите, сматра власник.

"Бабино је двориште. Баба Марија има 86 година и тешко јој је било да цијело љето залива салату и купус да по жеги опстану зелени. Онда сам је наговорио да испробамо с паркингом. Наплаћујемо само улаз, излаз је бесплатан. Неко може оставити возило сат, неко читав дан, његов проблем. Баба Марија и ја смо се мало поиграли с цијеном. Љети када је паркинг наплаћиван 30 куна гости су се бунили, расправљали, било им скупо. Онда смо друго љето пробали 150 куна. Нисмо баш погодили! Иако зашто не! Јесте ли у најљепшем мјесту на Јадрану? Онда то и кошта! Ове године смо се прилагодили богатима. Зар није лијепо када омогућите да се свако тако осјећа и буде срећан. Нико још до сада није поставио питање цијене. Поподне нити не дежурамо, људи нас сами потраже да плате", каже Звонко.

На осталим приватним паркинзима дуж хрватског Јадрана цијене се крећу од 20, па све до 100 куна за цијели дан, иако је ријеч о неуређеним површинама. Међутим, у сред туристичке сезоне у Хрватској паркинг мјесто је најтраженији "артикал" на приморју па су власници празних површина то ријешили максимално да искористе.

Извршни директор недјељног листа "Макарско приморје" Иво Ћурковић недавно је објавио текст да туристи из Босне и Херцеговине само сметају, пошто мало троше.

Ћурковић је у подужем истраживачком тексту навео да је "бољи један гост који ће дневно оставити 500 евра него њих десет који ће оставити по 30 евра или њих неколико стотина или хиљада који викендом долазе из БиХ на једнодневне излет".

Послије овог текста реаговао је и хрватски предсједник Иво Јосиповић који је на свом статусу на "Фејсбуку" написао да је сваки гост добродошао у Хрватску, а посебно пријатељи из БиХ.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog