Tema nedelje

Циљеви Економске политике РС за 2012.г. – Привредни раст, смањење незапослености, очување социјалне стабилности

БАЊАЛУКА - Циљеви Економске политике Републике Српске за 2012. годину су позитиван привредни раст, смањење незапослености, јачање активности државе на плану подршке привреди и покретање значајних инвестиционих пројеката, изјавио је данас предсједник Владе Српске Александар Џомбић.


 

"Циљеви Економске политике за наредну годину су и очување социјалне стабилности, уз додатну социјалну праведност, задржавање и јачање фискалне стабилности, реформа јавне управе, борба против корупције и криминала и европске интеграције", нагласио је Џомбић, образлажући данас овај документ посланицима у Народној скупштини Српске.

Џомбић је рекао да се процјењује да ће тренд раста бити настављен у 2012. години, што ће Српску одредити као субјекат који настоји да, прије свега, задржи и ојача фискалну и макроекономску стабилност, али и економску позицију у региону.

Премијер је истакао и опредијељеност Владе Српске за улагање у јавне инвестиције, првенствено у путну инфраструктуру, те енергетски сектор и пољопривреду, у чему Српска има значајне природне ресурсе и компаративне предности.

"Потенцијали Српске за улагање само у енергетски сектор процјењују се на око пет милијарди евра. У току 2011. године већ су почете активности на реализацији пројеката у енергетском сектору и путној инфраструктури, чија ће реализација у пуном капацитету бити покренута у 2012. години, са периодом завршетка од три до шест година", истакао је Џомбић.

Он је нагласио да ће реализација ових пројеката и коришћење компаративних предности Српске утицати на стабилизацију и позитивне трендове, првенствено на тржишту рада и у грађевинском сектору, што ће створити услове за веће стопе привредног раста, од оних које предвиђају међународне финансијске институције.

Џомбић је рекао да је Влада Српске, након одржаних јавних расправа о Нацрту Економске политике Српске за 2012. годину прихватила и уградила у Приједлог Економске политике све конструктивне приједлоге.

Према његовим ријечима, Влада је прихватила приједлог Привредне коморе и Уније удружења послодаваца за измјену Закона о порезу на добит, у смислу увођења олакшице која се односи на умањење пореске основице код утврђивања пореза на добит за износ улагања у опрему, која се користи у властитој производњи.

"Влада Српске је прихватила и приједлог Привредне коморе да се формира Одбор за регулаторну реформу, који ће имати савјетодавну улогу, по питању нефискалних намета или додатних пословних баријера привреди", истакао је Џомбић.

Он је рекао да је прихваћен приједлог Привредне коморе и Уније удружења послодаваца за анализу, израду и евентуално доношење новог Закона о раду, те приједлог Савеза синдиката Републике Српске за израду и доношење закона о мобингу.

"Влада је прихватила да пољопривредно земљиште у својини Српске у наредном периоду буде додјељивано пољопривредним газдинствима на коришћење путем закупа, гдје ће се закупнина утврђивати и плаћати по јединици сјетвене површине", рекао је премијер Српске.

Џомбић је напоменуо да ће се уговорима о концесији за коришћење пољопривредног земљишта, који су закључени, извршити измјене у погледу концесионе накнаде и утврдити плаћање концесионе накнаде по јединици сјетвене површине.

Он је навео да је прихваћен приједлог Савеза општина и градова Републике Српске, према коме ће Влада омогућити јединицама локалне самоуправе додјељивање и продају земљишта непосредном погодбом, кроз измјене три закона - Закона о грађевинском земљишту, Закона о уређењу простора и грађењу и Закона о стварним правима.

"Прихваћен је приједлог Уније студената за реализацију изградње студентских домова /изградња четвртог павиљона у Бањалуци, студентског смјештаја у Фочи и Источном Сарајеву/ и Шумарског факултета у Бањалуци", прецизирао је премијер Српске.

Према његовим ријечима, области пензијско-инвалидског осигурања и борачко-инвалидске заштите су усклађене са Приједлогом закона о пензијском и инвалидском осигурању у Српској и Приједлогом закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

"Влада је прихватила приједлог да у 2012. години обезбиједи кредитна средства, која ће омогућити потпуно стамбено збрињавање свих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије", истакао је Џомбић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog