Republika Srpska

Трговачки бартер и његова примјена у нашем привредном амбијенту (ФOTO)

БАЊАЛУКА - У Привредној комори у Бањалуци данас је презентован "бартер систем" пословања који, како је истакнуто, омогућава увећање обима промета код редовног пословања, а неликвидним фирмама да продајом својих роба и услуга, кроз мултилатерал, дођу до потребних репроматеријала и покрену привредну активност.


"У класичном платном промету, дужници и повјериоци између себе гарантују висином оснивачког капитала, док се у `бартеру` ниједна трансакција не затвара, нити покреће без јасног управљања ризиком, без гаранција", рекао је новинарима у Бањалуци предлагач пројекта за формирање националне платформе за "бартер" пословање Радоје Божић.

Божић је, на презентацији под називом "Трговачки бартер и његова примјена у нашем привредном амбијенту", навео да "бартер" пословање у свијету функционише скоро цијели вијек, да се први пут појављује 1928. године у привреди Њемачке, а затим и у Швајцарској.

Наводећи да је "бартер систем" у свијету нашао своје мјесто и улогу јер је допунски облик пословања привредног друштва, Божић је изразио очекивање да ће бањалучка берза и тржиште хартија од вриједности, као и Влада Републике Српске подржати овај систем, како би се то подигло на озбиљан и висок ниво.

Он је навео да Бартер банка кредитира кориснике до висине залога, бескаматно, да "бартер" има своју обрачунску валуту и јединицу мјере у промету роба и услуга својих корисника и додао да би у случају нашег привредног система то била Бартер конвертибилна марка или скраћено БКМ.

(Срна/Фронтал)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog