Svijet

Svjetska privreda pred infarktom

VAŠINGTON - Analitičari američke investicione banke "Morgan Stenli" za sljedeću godinu prognoziraju 17 makroiznenađenja koja će potresti svjetska tržišta i u potpunosti promijeniti poredak svjetske ekonomije.

Sljedeća godina mogla bi biti "infarktna" za brojne investitore - u svjetsku privredu vratiće se inflacija, rast cijena izazvaće nove nemire, a kao "pobjednik" iz ovih previranja isplivaće Japan, navodi se u analizi.

"Morgan Stenli" već 30 godina u decembru objavljuje scenarije makroekonomskih događaja koji mogu da začude ili uznemire učesnike na tržištu. Procjenjuje se da je šansa da se oni obistine čak 50 odsto.

Među najavljenim makroiznenađenjima je inflacija, kao posljedica nove velike suše širom svijeta, snažnog rasta privreda Kine i SAD i nerealnog bilansa Evropske centralne banke.

Sljedeće na listi je otkazivanje dugova bankama u SAD, Japanu i Velikoj Britaniji, što bi moglo da naljuti akcionare.

"Morgan Stenli" prognozira da će SAD potonuti u "fiskalnu provaliju" na početku 2013. godine, što će prisiliti demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi da raste, prenio je AFP.

Očekuje se da će centralna banka Japana početi agresivnu borbu protiv jačanja kursa jena prema drugim valutama, da bi se pospješio japanski izvoz i time dao podsticaj domaćoj privredi.

U izvještaju se prognozira da će izbori u Italiji izazvati novu krizu u Evropi. Italijanski političari oštro kritikuju mjere štednje aktuelne Vlade, zbog čega investitori strahuju da bi Rim mogao da napusti evro i vrati liru.

Panika na tržištu prisiliće Italiju da se obrati za pomoć kriznom fondu evrozone, a investitori će početi da rasprodaju evro i hartije od vrijednosti ivičnih članica evrozone.

U "Morgan Stenliju" smatraju da je vjerovatnoća da Velika Britanija istupi iz EU veća nego da to učine Grčka ili neka druga mediteranska zemlja.

Analitičari ove banke takođe očekuju povratak recesije u Australiji i nastavak pogrešnog kursa zemalja u razvoju, koje su orijentisane na izvoz i trgovinu sa inostranstvom, pri čemu će zanemariti neophodne strukturne promjene koje bi osigurale dugoročni privredni rast.

U izvještaju se prognozira zamrzavanje likvidnosti kineskog bankarskog sistema i oštro ograničavanje kreditiranja, što će dovesti do serije bankrota kineskih preduzeća i situacije u kojoj građani neće moći da vraćaju kredite.

"Morgan Stenli" za sljedeću godinu prognozira veliki rast produktivnosti u Aziji i jačanje uloge Meksika i Brazila u svjetskoj ekonomiji, dok istovremeno očekuje pad turske ekonomije, koju neće moći da spasu ni "nekonvencionalne" mjere monetarne politike.

Za kraj, ukazuje se na ponovno formiranje bloka država koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uspješno mami Ukrajinu u evroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. Vrata EU zatvaraju se za ukrajinske vlasti, jer je nemoguće istovremeno biti član obje političke strukture.

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan opet su zajedno, pod vođstvom "cara Putina", zaključuje se u izvještaju "Morgan Stenlija".

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog