BiH

Potpisan trgovinski sporazum između BiH i EU

BRISEL - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i evropski komesar za trgovinu Karel de Guht potpisali su danas u Briselu bilateralni sporazum između BiH i EU o pristupu tržištu u okviru pregovora za pristupanje BiH Svetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/.

Šarović je rekao Srni da je riječ o najvažnijem, ključnom sporazumu o okviru ovog procesa, ocijenivši da preostali dio posla može biti okončan do ministarske konferencije u Baliju krajem 2013. kada bi Sekretarijat STO mogao donijeti odluku primanju BiH u punopravno članstvo u tu organizaciju.

„Ovo je ključni iskorak ka punopravnom članstvu i snažna podrška EU u daljem procesu pregovaranja. To je i ključna poruka za još četiri zemlje /SAD, Ukrajinu, Brazil i Koreju/ koje nemaju potpisan bilateralni sporazum sa BiH, da iza nas stoji jedna moćna organizaciji kao što je EU i da se trebaju privesti kraju pregovori“, naglasio je Šarović.

On je podsjetio da je EU nedavno donijela odluku o potpisivanju bilateralnog sporazuma sa BiH u ime svih njenih 27 članica.

Prema njegovim riječima, BiH je u 2012. godini ostvarila ključni napredak, kada je potpisala bilateralne sporazume se više zemalja, posljednji sa Indijom, te vrlo malo nedostaje da BiH u 2013. bude primljena u punopravno članstvo STO-a.

„BiH je 1999. godine podnijela aplikaciju za pristupanje u STO. Od tada je bilateralno pregovarala sa njenim članicama cijelo vrijeme“, istakao je Šarović.

Bilateralni sporazum omogućava snižavanje carina u trgovini robom i otvaranje tržišta usluga nakon pristupanja STO-u, što su obaveze koje će u budućnosti biti definsane u Protokolu o pristupanju BiH STO-u.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja jedan od ključnih koraka na putu okončanja cjelokupnog procesa, koji će uz dalju punu podršku EU, kao i iskazanu fleksibilnost kada su u pitanju uslovi za okončanje pregovora sa ostalim članicama STO-a, znatno olakšati put ka okončanju pregovora, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

De Guht: Važan korak ka jačanju ekonomskih odnosa

 Komesar EU za trgovinu Karl de Guht rekao je danas da je BiH napravila veliki korak ka jačanju ekonomskih veza sa evropskim blokom potpisivanjem bilateralnog sporazuma sa Unijom u okviru pregovora o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/.

"Današnje potpisivanje je prekratnica u procesu ulaska BiH u STO i važan korak ka jačanju naših ekonomskih odnosa", rekao je De Guht u Briselu.

On je dodao da EU snažno podržava ulazak svih susjednih zemalja u STO i da vjeruje da je BiH ostvarila veliki napredak u pripremama za pristupanje toj organizaciji.

Očekuje se da će ulazak BiH u STO predstavljati trajan doprinos procesu ekonomskih reformi i održivog razvoja u toj zemlji, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ovaj bilateralni sporazum omogućiće smanjenje robnih trgovinskih tarifa i otvaranje tržišta usluga poslije ulaska u STO. Ove obaveze biće unesene u budući Protokol o ulasku BiH u STO, dodaje se u tekstu.

BiH se prijavila za članstvo u STO 11. maja 1999. godine. Da bi bila primljena u ovu organizaciju, BiH mora da sklopi bilateralne sporazume sa zainteresovanim članicama STO i dobije odobrenje Radne grupe STO na multilateralnom nivou.

EU je najveći trgovinski partner BiH, podsjeća Evropska komisija. BiH na tržištu evropskog bloka ostvaruje 73 odsto svog izvoza i više od polovine uvoza.

U 2011. godini, EU je u BiH izvezla robu vrijednosti od 3,5 milijardi evra, dok je uvoz iz BiH bio vrijedan 2,4 milijardi evra. Najviše se trguje mašinama, opremom za transport, hemikalijama i industrijskim proizvodima, dodaje se u saopštenju.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog