BiH

Daleko od zakonu o uvezivanju staža

SARAJEVO - Procedura donošenja zakona o uvezivanju staža radnicima u FBiH nije još ni pokrenuta niti su izvršene sve procjene i analize iako je bilo najavljivano da će do kraja ove godine zakon biti izdefinisan. Stoga je neizvjesno da li će i kada doći do usvajanja ovog zakona i rješavanja jednog od najvećih problema radnika.

Odgovor iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH da procedura donošenja zakona nije pokrenuta izazvala je ogorčenje među radnicima, a u sindikatu su rekli da je obećanje da će zakon biti donesen samo još jedna obmana radnika.

Ovaj zakon iščekuju desetine hiljada radnika, među kojima ima i onih kojima staž nije uplaćen za dvije decenije. Upravo su neisplaćene plate i staž bili zahtjevi upućeni vlasti sa velikog broja radničkih protesta i štrajkova proteklih godina.

"Bez obzira na to što su u proteklom periodu razmatrane različite mogućnosti u vezi sa uslovima, načinima, izvorima i sredstavima za finansiranje neizmirenih doprinosa za PIO, procedura donošenja zakona još nije pokrenuta", stoji u odgovoru na naša pitanja koji je potpisao Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Nisu mogli odgovoriti koliko radnika ima neuvezan staž, koliko ukupno godina treba uvezati, kada, koliko bi ljudi uvezivanjem staža otišlo u penziju, koliko novca za to treba i iz kojih izvora, posebno kada je riječ o kompanijama kojih više nema.

"U ovom momentu još nisu definisana konkretna rješenja na kojim bi se zakon mogao zasnivati, niti su u cijelosti izvršene potrebne analize i procjene", navedeno je, između ostalog, u odgovoru Ministarstva.

Iz Zavoda PIO su nas na pitanja o podacima koje imaju uputili na Ministarstvo rada istakavši da se čeka izrada zakona.

Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH, rekla je juče da nije optimista da će ovaj zakon ugledati svjetlo dana, te da je sve samo obmana.

"Postoji rješenje. Porezna uprava FBiH drži kapital firmi pod hipotekom zbog neizmirenih obaveza. Dakle, Vlada ima šanse da aktivira prinudne naplate. Međutim, to ne čini, a radnici obespravljeni hodaju po ulici", govori Iveljićeva.

Istakla je da je velika greška, na koju su odmah upozorili, bila što je Savez samostalnih sindikata BiH potpisao platformu sa političkim strankama koje danas čine Vladu FBiH.

"Mi smo kao Sindikat hemije i nemetala insistirali na donošenju zakona o radu, o zaštiti na radu i uvezivanju staža, koji su i bili obećani u platformi u roku od šest mjeseci. Do danas ih nema. Zakon o radu je donesen kao prijedlog, ali jednostrano i njime se omogućava poslodavcima da kolektivne ugovore stave van snage, što je katastrofa za radnike", dodala je Iveljićeva.

Ibrahim Hrvat, predsjednik Sindikata radnika firme namjenske industrije "Pretis" Vogošća, kojima duguju dvije godine staža, kazao je da vlast očito izbjegava donijeti zakon o stažu i da je pola poslanika ujedno poslodavac.

"Malo šta možemo kao Sindikat uraditi, pogotovo što ima mimoilaženja između industrijskih i sindikata budžetskih korisnika. Najbolji bi bili vanredni izbori. Ovo ne vodi ničemu. Toliko je problema, a ne zna se ko je većina i ko manjina. Svak sebi uzima za pravo da je na vlasti, a ispaštaju radnici", naglasio je Hrvat.

Prema ranijim podacima, nakon što je prošle godine objavljen javni poziv za prijavu neuplaćenog staža, za doprinose se dugovalo oko milijardu KM za oko 750.000 godina neuvezanog staža, od 1996. do 2010. Sindikati su isticali da se staž duguje za više od 45.000 radnika. Pitanjem uvezivanja staža Vlada FBiH se bavi od 2008. godine formirajući razna tijela i timove. Tako je, između ostalog, prošle godine utvrđen Akcioni plan za uvezivanje staža po kojem će država osigurati novac, a zauzvrat će uzeti imovinu firme pod hipoteku ili će uložena sredstva zamijeniti za procenat kapitala. Predloženo je više načina za osiguravanje sredstava, od privatizacije, zaduženja do imovine iz pasivnog podbilansa.

Nezavisne/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog