Banja Luka

Banjaluka: Vlasnik Del Kapa priznao krivicu

BANJALUKA - Vlasnik banjalučke picerije "Del kapo" Milan Ivanković, koji je uhapšen zbog sumnje da se bavio trgovinom ljudi radi vršenja prostitucije i nelegalnim organizovanjem igara na sreću, sklopio je sa Specijalnim tužilaštvom RS sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno da bude osuđen na šest mjeseci zatvora i da vrati protivpravno stečenu korist od oko 130.000 maraka.

Potvrđeno je to "Glasu Srpske" u Specijalnom tužilaštvu RS. Sagovornik iz Specijalnog tužilaštva rekao je da je protiv Ivankovića prije nekoliko dana podignuta optužnica poslije čega je uslijedilo priznanje krivice.

Ivankovićev advokat Jadranka Ivanović rekla je da ne može ništa pričati o ovom slučaju.

"Otišla sam u novinare, a zaboravila sam biti advokat" - kazala je Ivanovićeva.

Prema ustaljenoj praksi sporazum o priznanju krivice biva proslijeđen Okružnom sudu u Banjaluci, koji donosi konačnu odluku.

Ivanković je uhapšen početkom oktobra prošle godine u akciji "Kubikus". Njemu je na teret stavljano da je organizovao lanac prostitucije u Banjaluci. Djevojke su za usluge dobijale oko 100 evra po satu ukoliko su se prostituisale u Banjaluci, a tarifa je bila skuplja za usluge izvan grada. Prostitucija se odvijala uglavnom u hotelima, ali i po iznajmljenim stanovima, vilama i na jahtama banjalučkih biznismena po inostranstvu. Većina djevojaka su studentkinje 1991. i 1992. godište, ali je bilo i nekoliko maloljetnica.

Tokom istrage istražioci Specijalnog tužilaštva su iz hotela "Talija" izuzeli materijalne dokaze o prostituciji u sobama u tom hotelu.

Akcija je trajala nekoliko mjeseci tokom kojih je Ivanković praćen i prisluškivan zbog istrage o falsifikovanju kartica za tombolu, a inspektori su tom prilikom slučajno otkrili i lanac prostitucije.

Tokom istrage mnogi svjedoci saslušavani su na tajnim lokacijama, a istraga je proširena i na neke gradove u blizini Banjaluke, odakle je dio studentkinja koje su biznismenima pružale seksualne usluge za novac.

Tokom istrage utvrđeno je da Ivanković raspolaže velikom imovinom u Banjaluci i da u hrvatskom ljetovalištu Umagu posjeduje vilu i malu jahtu.

Osim Ivankovića, u istoj akciji je uhapšen i recepcioner u hotelu "Talija" u Banjaluci Miodrag Regodić. On je prošle sedmice takođe sklopio sporazum sa Specijalnim tužilaštvom i nagodio se na kaznu od šest mjeseci zatvora i 1.000 maraka. Regodić se obavezao i da će svjedočiti o svemu što zna u ovom slučaju uključujući i eventualno svjedočenje protiv Ivankovića. Prema navodima iz istrage, Regodić je posjedovao brojeve telefona djevojaka koje su se bavile prostitucijom i posredovao između njih i gostiju tog hotela. Sumnja se da su djevojke za tu "uslugu" Regodiću davale i do 20 evra, kako bi bile sigurne da će baš neku od njih pozvati ako naiđe mušterija.

Tombola

Specijalno tužilaštvo RS je osim Ivankovića zbog falsifikovanja kartica za tombolu uhapsilo još sedam osoba, koje su poslije ispitivanja puštene na slobodu.

Zbog krivičnog djela falsifikovanja isprava bili su uhapšeni i ispitani sinovi Milana Ivankovića Mario i Mladen, brat Milivoje, rođaci Janko i Nedeljko Ivanković, vlasnik štamparije u Trnu koja je štampala falsifikovane kartice za tombolu Ranko Lovre i njegov sin Dragan Lovre.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog