BiH

Džakula: Preambiciozan plan za porast prihoda

BANJALUKA - Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula upozorava da se, zbog trenutne privredne situacije, u BiH teško može očekivati značajniji porast prihoda i da je ovogodišnji plan od 5,12 milijardi KM neto prihoda suviše ambiciozan.

"Ne znam da li su oni koji su radili projekcije prihoda za ovu godinu imali u vidu da smo u prošloj godini izgubili čak 50 miliona KM po osnovu ukidanja carina na uvoz proizvoda iz EU i da će prihodi od carina biti još manji u 2013. godini“, rekao je Džakula u intervjuu Srni.

On ocjenjuje da je bolje uraditi realnu projekciju prihoda u ovoj godini, i to na bazi stavrnih ekonomskih pokazatelja, koji su negativni - da ne bi bilo potrebe da se preambiciozne projekcije revidiraju i smanjuju nekoliko puta godišnje.

Džakula ističe da u ovom trenutnku još nema konačnih rezultata o prihodima u toku cijele prošle godine, navodeći da je nekoliko dana prije kraja 2012. prikupljeno 5,862 milijardi KM bruto prihoda.

Poreznim obveznicima vraćeno je 885 miliona KM, tako da su neto prihodi raspodijeljeni korisnicima u iznosu od 4,977 milijardi KM.

Najveći dio priukpljenih prihoda od indirektnih poreza odnosi se na prihode po osnovu PDV-a koji su iznosili 3,697 KM i koji su veći za 1,5 odsto nego za isti period 2011. godine.

Džakula je dodao da slijede prihodi od akciza ili posebnih poreza koji su u jedanaest mjeseci 2012. godine iznosili 1,195 milijardi KM, a prihodi od carina i ove godine bilježe pad zbog primjene trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i da su u posmatranom periodu iznosili 208 miliona KM.

"U prošloj godini pojačali smo kontrolne aktivnosti kad je riječ o zahtjevima za vraćanje PDV-a i zahtjevima za porezni kredit. Kao rezultat tih aktivnosti zadržan je iznos vraćanja PDV-a na nivou prošlogodišnjeg, te otkriveno nekoliko slučajeva nezakonito traženog vraćanja PDV-a, o čemu smo obavijestili Tužilaštvo BiH", napominje Džakula.

On najavaljuje da će prioritet u radu UIO u ovoj godini upravo biti još oštrije i detaljnije kontrole zahtjeva za vraćanje PDV-a.

Direktor UIO je, govoreći o skorom ulasku Hrvatske u EU, napomenuo da je predviđeno da na samo dva granična prelaza (tzv. BIP-ovi) bude dozvoljen uvoz robe koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor, kao što su veterinarsko uvjerenje i fito-sanitarno uvjerenje za robu životinjskog i biljnog porijekla.

Džakula je naveo da su to - na sjeveru BiH granični prelaz Gradiška, a na jugu granični prelaz Bijača.

Džakula je rekao da je na nedavnom sastanku u Briselu dogovoreno da roba koja ide u BiH i iz BiH kroz Luku Ploče ima istovjetan pristup kao što će hrvatska roba imati u prolazu kroz Neum.

"U februaru će biti održan trilateralni sastanak na ministarskom nivou BiH, Hrvatske i EU, nakon kojeg se očekuje potpisivanje konačnog Sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom prometu kada granica BiH i Hrvatske postane granica Unije“, naveo je Džakula.

On napominje da je od dolaska na čelo ove uprave potpisao više od 200 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika UIO za koje je postojala osnova sumnje da su počinili težu ili lakšu povredu službene dužnosti.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog