Svijet

Piloti, novinari i PR direktori - profesije sa najviše stresa

LONDON - Direktori kompanija za odnose sa javnošću, profesionalni vojnici i piloti te novinari, imaju najstresniji posao, pokazuje istraživanje američkih naučnika

Najmanje stresa, s druge strane, trpe univerzitetski profesori, krojači, bibliotekari i frizeri.

Kako piše "Dejli mejl", stručnjaci sa univerziteta u Viskonsinu napravili su listu od 200 zanimanja i količinu stresa mjerili na osnovu fizičke zahtjevnosti posla, rizika, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Ispostavilo se da profesionalni vojnici i generali imaju najstresniji posao, jer osim što je fizički i psihički naporan, odgovorni su i za vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji se svakodnevno izlažu opasnostima i mnogo njih pogine ili biva povrijeđeno.

Među najstresnijim zanimanjima je i direktor kompanije za odnose sa javnošću, pilot, izvršni direktor, fotoreporter, novinar, vozač, policajac.

"Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobijaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno srećniji. Tako je univerzitetski profesor kralj svog kraljevstva sa najviše ovlašćenja u učionici i pravom da studentima naređuje šta sve treba da urade", objašnjava stručnjak Toni Li.

U najmanje stresna zanimanja ubrajaju se i poslovi zlatara, službenika, laboratorijskog tehničara, nutricioniste.

B92/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog