Svijet

Banka Amerike plaća 11,6 milijardi dolara

VAŠINGTON - Banka Amerike pristala je da plati 11,6 milijardi dolara nadoknade agenciji za hipotekarno finansiranje "Feni Me", koja je od nje otkupila rizične hipotekarne zajmove.

Ovo vansudsko poravnjanje pokriva stambene hipotekarne zajmove prodate agenciji od 1. januara 2000. godine do 31. decembra 2008. godine, saopštila je Banka Amerike.

Banka će platiti 3,6 milijardi dolara za poravnjanje potraživanja po osnovu stambenih zajmova, otkupiće nazad 30.000 hipoteka za 6,75 milijardi dolara i platiće dodatnu nadoknadu od 1,3 milijardi dolara.

Agencija "Fani Me" tvrdila je da joj je banka prodala "toksične" zajmove, odnosno pozajmice za koje se ispostavilo da ne mogu biti naplaćene.

Uoči finansijske krize i sloma tržišta nekretnina 2008. godine, banke su počele da grupišu zajmove i prodaju ih kao investicije, a ova trgovina postala je veoma popularna.

Kada lica koja su dala imovinu pod hipoteke nisu mogla da vrate dugove, vrijednost investicija je drastično opala, što je imalo katastrofalne posljedice po banke širom svijeta.

"Feni Me" je državna hipotekarna agencija, koja reguliše tržište zajedno sa agencijom "Fredi Mek". Administracija u Vašingtonu uložila je u posljednjih nekoliko godina 140 milijardi dolara novca poreskih obveznika u stabilizovanje ove dvije kompanije, jer im je prijetila propast.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog