BiH

Robna razmjena BiH i Srbije i dalje u padu

BEOGRAD - Ukupna robna razmjena Srbije i BiH za 11 mjeseci protekle godine iznosila je 1,47 milijardi dolara, što je za 26 odsto manje nego u istom periodu 2011. godine.

Izvoz iz Srbije u BiH iznosio je nešto više od milijardu dolara i bilježi pad od 8,6 odsto u odnosu na isti period 2011. godine.

Uvoz iz BiH u Srbiju smanjen je za 29 odsto u odnosu na isti period 2011. godine i iznosio je 454 miliona dolara, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Suficit u robnoj razmjeni iznosio je 567,8 miliona dolara u korist Srbije.

Savjetnik u Birou za regionalnu saradnju PKS Mitar Pržulj ranije je rekao Srni da je ukupna robna razmjena između Srbije i BiH smanjena zbog ekonomske krize.

Pojašnjavajući pad robne razmjene dvije zemlje, Pržulj je naveo da je glavni razlog u smanjenju uvoza koksa iz BiH za smederevsku željezaru, koja je trenutno na "tihom hodu" i ne radi punim kapacitetom.

Srbija najviše izvozi u BiH prehrambene proizvode i pića - 29 odsto, hemikalije i hemijske proizvode 14,2 odsto, dok na poljoprivredu, lov i usluge "otpada" 8 odsto ukupnog izvoza.

U BiH Srbija izvozi još i osnovne metale, mašine i uređaje, proizvode od gume i plastike, predmete od kože, obuću, metalne proizvode, celulozu, papir, namještaj, proizvode od ostalih minerala.

Srbija uvozi iz BiH najviše koks i derivate nafte - 28 odsto ukupnog uvoza, zatim osnovne metale 13,3 odsto, te ugalj 8,8 odsto.

Iz BiH Srbija uvozi i hemikalije i hemijske proizvode, proizvode od drveta i plute, prehrambene proizvode i pića, celulozu, papir, struju, gas i toplu vodu, metalne proizvode.

Najveći izvoznici Srbije u BiH su Železara Smederevo, APA Apatin, "Svislajon", "Hemofarm", "Štark", Elektroprivreda Srbije, HIP "Petrohemija" Pančevo, "Pionir", Republička direkcija za robne rezerve, Rudarsko-topioničarski basen Bor, "Farmakom", šabačka Mljekara, "Bambi" i "Tigar" Pirot.

Najveći uvoznici su Železara Smederevo, "Bomeks eksport-import", "Rudnap grupa", "Petrohemija", "Interkomerc", "Kopaonik", "Optima-Modriča" Beograd, "Farmakom", "Hemofarm", "Prvi partizan", "Imlek", "Svislajon", "Naftahem" i drugi.

U 2011. godini BiH je bila na trećem mjestu u izvozu Srbije, a sedmi partner u ukupnom srpskom uvozu.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog