BiH

Stranih investicija sve manje

U odnosu na 2008. u prošloj godini strane investicije u BiH manje su za čak 80 odsto.

Prema stranim ulaganjima daleko smo ispod regiona.

U prošloj godini stranci u BiH investirali su oko 676 miliona maraka. U Srbiji i Hrvatskoj mnogo više.

U Srbiji tri milijarde KM, a u Hrvatskoj dvije milijarde KM

"Najznačajniji iznos svih tih investicija je vezan za postojeće kompanije koje su u nekom ranijem periodu osnovale svoje kompanije u BiH", kaže za RTRS, Jelica Grujić, direktorica Agencije za strana ulaganja BiH.

Kada je u pitanju lista Svjetske banke o ocjeni poslovnog ambijenta, vidimo da je BiH na neslavnom 126.mjestu. Nekoliko je razloga za to.

Nebojša Bomeštar iz Ekonomskog instituta kaže: "Treba 37 dana za registraciju imovine u BiH,za dobijanje građevinske dozvole 180 dana, za rješavanje nekog ugovora sudskim putem- 600 dana..."

Jelica Grujić, direktorica Agencije za strana ulaganja BiH dodaje: "Mnogo često indivudalni pristup pojedinaca koji rade na nekim predmetima zavisi da li će se to završiti za dan, dva, pet ili mnogo duže."

"Probijeni su svi rokovi, a nema nikakve odgovornosti. Recite mi da li je iko odgovarao za to što nije nešto urađeno na vrijeme”, keže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Loš poslovni ambijent nije jedina prepreka za strana ulaganja. Korupcija, ali i politička situacija takođe su prepreka stranim investitorima.

“Svjedoci smo da i u Bosni i Hercegovini, a i u RS imamo kontinuiranu političku nestabilnost i to odaje neku nesigurnost i naravno da se takve zemlje izbjegavaju", kaže Saša Grabovac iz Udruženje ekonomista 'SWOT'.

Podatak da je u 2010. i 2011.godine sa našeg tržišta povučeno oko 80 miliona maraka stranih investicija, a samo u prva tri mjeseca prošle godine čak 100 miliona, govori mnogo. A administrativnih taksi sve više.

"Svakim danom, gotovo svaki zakon ili podzakonski akt nosi sa sobom određeno parafiskalno opterećenje", kaže Đurić.

Od 1994. do 2010. godine na ove prostore najviše je ulagala Austrija, Srbija i Hrvatska. Između ostalog ulagano je u trgovinu i bankarstvo. Ne bi trebalo zaboraviti i to da trgovački centri i banke svu dobit od investiranja izvlače iz BiH.

(RTRS/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog