Svijet

Privatni sektor presudan za porast broja zaposlenih

VAŠINGTON – Otvaranje novih radnih mjesta u zemljama u razvoju može se ubrzati kada uklanjanje glavnih prepreka za razvoj privatnog sektora postane prioritetni zadatak kreatora politike i razvojnih institucija, navodi se u novom istraživanju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke.

U studiji pod naslovom "Analiza doprinosa privatnog sektora stvaranju novih radnih mjesta" zaključuje se da četiri prepreke predstavljaju poseban izazov za stvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru. To su nepovoljna investiciona klima, neadekvatna infrastruktura, ograničen pristup izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća i nedostatak obuke i vještina.

Studija je objavljena danas, kao dopuna godišnjeg izvještaja Svjetske banke o otvaranju radnih mjesta u 2013. godini.

U zajedničkom saopštenju povodom objavljivanja izvještaja nekoliko vodećih međunarodnih finansijskih institucija obavezalo se da će zajednički raditi na stvaranju novih radnih mjesta i učiti iz međusobnih iskustava.

U svijetu danas ima oko 200 miliona nezaposlenih. Svjetska banka procjenjuje da je potrebno stvoriti 600 miliona radnih mjesta do 2020. godine, prije svega u zemljama u razvoju, samo da bi se održao korak sa rastom stanovništva.

Rješenje se nalazi u privatnom sektoru, koji obezbjeđuje devet od deset radnih mjesta, navodi se u saopštenju IFC.

"Nezaposlenost je kriza globalnih razmjera, koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje. Kao najveća međunarodna razvojna institucija koja se bavi razvojem privatnog sektora, smatramo da je otvaranje novih radnih mjesta najsigurniji put za izlazak iz siromaštva“, izjavio je Đin-Jong Kaj, izvršni potpredsjednik i glavni izvršni direktor IFC-a.

Studija je pokazala da se radno sposobno stanovništvo povećava za 45 miliona ljudi svake godine, ali više od trećine ispitanih poslodavaca širom svijeta nije uspjelo da pronađe zaposlene sa vještinama koje su njima bile potrebne.

"IFC i Svjetska banka imaju nekoliko programa pomoću kojih nastoje da smanje nedostatak vještina”, rekao je Roland Micelić, menadžer u IFC-u i glavni autor studije.

Izvještaj IFC-a zasnovan je na obimnom istraživanju literature i na iskustvima oko 45.000 privrednika u više od 100 zemalja, kao i na makro i mikro studijama slučaja iz južne Azije, Afrike i sa Bliskog istoka.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog