Region

Dažbine od carina u fond za sjever Kosova

BEOGRAD - Beograd i Priština postigli su u Briselu dogovor o privremenoj naplati carina na prelazima Brnjak i Jarinje, prema kojem će se prikupljena sredstva slivati u fond koji će formirati EU i koji će biti korišćen isključivo za sjever Kosova.

Srpski premijer Ivica Dačić je, nakon petočasovnog razgovora sa predstavnikom Prištine Hašimom Tačijem i šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton, rekao da je postignut dogovor o privremenoj naplati carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Dogovoreno je da EU formira fond u koji će uvid imati Priština i Srbi sa severa Kosmeta. U taj fond će se slivati sva sredstva od carina i biće korišćen isključivo za sever Kosova. Time se izašlo u susret Srbima sa severa", rekao je Dačić, prenosi RTS.

On je nakon četvrte runde pregovora izjavio da su razgovori vođeni i o postojanju institucija Srba na sjeveru Kosova, koje bi bile prihvatljive za obje strane, kao i posebnosti srpske zajednice.

"O ovome će biti govora na sledećim sastancima, a izveštaj EU će biti podnet do aprila", rekao je Dačić.

Iz kabineta Eštonove u pisanom saopštenju potvrđeno je da su Dačić i Tači zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prelazima na administrativnoj liniji.

"Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postići značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog savjeta iz decembra 2012", piše u saopštenju.

Sastanak je održan u kabinetu Eštonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Dačić se ranije sastao i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, sa kojim je razgovarao i Tači.

Dačić će se danas sastati sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejom.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog