Region

Uklonjen spomenik u Preševu

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je da je uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu i da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji.

U saopštenju se napominje da je nelegalno podignuti spomenik bivšim pripadnicima terorističke albanske oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca /OVPMB/ uklonjen jutros u 7.00 časova sa centralnog trga u Preševu.

"Uklanjanje spomenika proteklo je bez incidenata", istaknuto je u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije obezbijedili sprovođenje rješenja Ministarstva pravde i državne uprave Srbije o uklanjanju nezakonito podignutog spomenika.

Vlada Srbije smatra tzv. OVPMB terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije, prema Kosovu, podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države.

Akciju uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima tzv. OVPMB obezbjeđivalo oko 200 pripadnika Žandarmerije MUP-a Srbije, javljaju beogradski mediji.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog