Svijet

Štrajkuje 100.000 zaposlenih u javnom sektoru zbog najavljenog smanjenja plata od 5%

LJUBLJANA, Zaposleni u javnom sektoru u Sloveniji, njih 100.000, počeli su danas štrajk zbog najavljenog smanjenja plata.

U više gradova, kako je i najavljeno, od jutros ne rade škole i vrtići, a zdravstvo će raditi po nedjeljnom režimu dežurstva i primati samo hitne slučajeve.

Štrajkuju vatrogasci, javna uprava, opštinski redari, policija i carina, pa se mogu očekivati i zastoji na graničnim prelazima sa Hrvatskom, javili su slovenački mediji.

Danas će štrajkovati 14.000 zaposlenih u metalskoj i elektroindustriji koji zahtijevaju povećanje osnovnih plata.

Budžet za ovu godinu je usvojen i predviđa smanjivanje sredstava za plate zaposlenih za pet odsto.

Sindikati tvrde da je Vlada njihove zahtjeve odbijala, tvrdeći da ne krše sporazum sa sindikatima iz sredine prošle godine, kad je opsežnim mjerama za finansijsku stabilizaciju postignut dogovor o uštedama i racionalizaciji javnog sektora.

Politička kriza u Sloveniji kulminirala je poslije objavljivanja izvještaja Antkorupcijske komisije koja je prije dvije sedmice optužila premijera Janeza Janšu i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Predsjednik Komisije Goran Klemenčić tada je objavio da premijer nije prijavio više od 200.000 evra, a Janković čak 2,4 miliona evra.

Janša za sada odbija svaku pomisao da podnese ostavku zbog izvještaja Antikorupcijske komisije.

(Capital.ba/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog