BiH

Tužilaštvo BiH godinama zanemaruje prijavu protiv Lijanovića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH ignoriše prijavu koju je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) podnijela protiv firmi povezanih sa kompanijom "Lijanović" iz Širokog Brijega zbog utaje poreza i carinskih prevara teških čak 72 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

U UIO su  potvrdili da su takvu prijavu prije nekoliko godina proslijedili Tužilaštvu BiH i da još ne znaju kakva je sudbina te prijave.

U ovoj upravi kažu da je čak bio formiran i Specijalni tim koji je radio na tom obimnom predmetu, a koji su činili ljudi iz UIO, SIPA i njihovog Finansijskog odjela, Granične policije BiH i drugi.

Nezvanično saznaju da je tim bio formiran od strane Tužilaštva BiH i da je prestao s radom prije više od godinu dana, odnosno kada je čitava šema poreskih i carinskih utaja dokumentovana.

Naime, UIO je podnio prijavu protiv nekoliko firmi iz Mostara i Širokog Brijega koje su ostale dužne desetine miliona KM, a koje su povezane sa kompanijom "Lijanović" u kojoj najveći uticaj i vlasništvo ima Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

U Tužilaštvu BiH juče nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja šta je sa prijavom koju je UIO podnio protiv firmi povezanih sa kompanijom "Lijanović", a na pismeno postavljena pitanja dokle se stiglo sa istragom i u kojoj je ona fazi nismo dobili nikakv odgovor.

Takođe u Tužilaštvu BiH nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto se i ostale prijave UIO za milionske utaje poreza ne procesuiraju.

Sa Lijanovićima juče nisu uspjeli da stupe u kontakt.

Tema neprocesuiranja i tužbi UIO protiv privrednih subjekata zbog neplaćanja poreza bila je i raspravljana na jednoj od sjednica Upravnog odbora UIO, a čak je po tom pitanju održan i sastanak na kojem su prisustvovali Nikola Špirić, predsjednik UO UIO, Miro Džakula, direktor UIO, Milorad Novković, predsjednik VSTS, te zamjenici Glavnog tužioca BiH i predsjednika Suda BiH.

Špirić nam je potvrdio da je taj sastanak održan u avgustu ili septembru prošle godine i to po zaključku UO UIO.

"Razgovarali smo o velikom broju utuženja vezanih za PDV. Čini mi se da je preko 50 - 60 miliona utuženo i neke traju preko pet ili šest godina  i to je nama bilo nerazumljivo. Možda je shvatljivo da nije sve naplativo, ali je neshvatljivo da baš ništa nije naplativo od toga što je utuženo", rekao je Špirić, koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

On ističe da je na tom sastanku dogovoreno da će se to razmotriti i da će dobiti povratnu informaciju te da će imati još jedan sastanak.

"Nažalost, do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju šta se dešava sa, rekao bih, eklatantnim primjerima. Ono što znam jeste da ima 230 miliona KM nenaplaćenog PDV-a", kazao je Špirić.

On je naglasio da ima spornih i nekoliko stotina miliona KM koja su kao potraživanja ostala kada je formiran UIO.

"Ispada da je taj stari dug ili oprošten i zaboravljen", kazao je Špirić.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog