BiH

BiH nema na svjetskoj ekonomskoj sceni

BANJALUKA, DAVOS - Izostanak bh. zvaničnika, ekonomista i biznismena sa godišnjeg skupa Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, na kome se kreiraju globalni privredni tokovi, pokazuje da smo s razlogom na margini svjetske ekonomske scene, ističu domaći analitičari.

Oni ocjenjuju žalosnim činjenicu da niko iz BiH nije uspio da izlobira makar "jednu kartu" za prisustvo forumu, koji je, po tradiciji, okupio svjetsku političku, ekonomsku i finansijske elitu s ambicijom da konsoliduju prve znake globalnog ekonomskog oporavka.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže da izostanak predstavnika RS i BiH u Davosu odslikava "važnost" naše zemlje u međunarodnim političkim i ekonomskim tokovima.

"To je naša realna pozicija i teško je da se bez nečije spoljne pomoći možemo nametnuti kao iole bitan politički i ekonomski faktor u svijetu. Međutim, zvaničnici RS trebalo je da iskoriste svoje dobre veze sa, kako se predstavljaju, našim političkim prijateljima iz Rusije i Izraela, i pokušaju da budu prisutni na skupu na čijim marginama se dogovaraju stvari koje određuju buduće globalne i regionalne događaje. To bi, takođe, bila odlična prilika za uspostavljanje kontakata s čelnicima najvećih svjetskih kompanija u cilju privlačenja stranih investicija", ukazao je Grabovac.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, kaže da bi učešće ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili ministra inostranih poslova na tako eminentnom skupu bilo od velike važnosti.

"Očito je loša politička situacija u našoj zemlji uslovila da niko i ne razmatra odlazak u Davos, iako se tamo donose zaključci koji će svoje reperkusije imati i na BiH. Našim političarima je sada daleko veća briga aktuelna rekonstrukcija vlasti u FBiH, pogotovo u uslovima kada debelo kasnimo s ispunjavanjem uslova za kandidaturu članstva u EU", smatra Bakšić.

On ocjenjuje da je neučešće domaćih privrednika u Davosu sasvim očekivano s obzirom na to da nemamo kompanija koje su poznate u širim regionalnim okvirima, a kamoli na svjetskom tržištu.

Ovogodišnji petodnevni forum, koji se završava u nedjelju, obilježava, prije svega, smirivanje situacije godinu dana nakon potresa u evrozoni koja je tada djelovala kao da je na rubu raspada. Studija objavljena uoči skupa pokazala je da svjetski lideri sada sa manje pesimizma iznose predviđanja o privredi svijeta u 2013, s tim da su i dalje vrlo oprezni.

Među zvaničnicima koji učestvuju na skupu su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ruski premijer Dmitrij Medvedev, britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer u ostavci Mario Monti, te čelnici Svjetske banke, MMF-a i Evropske centralne banke. Sa područja Balkana među govornicima su jedino zamjenik premijera i ministar inostranih poslova Turske Ali Babakan i Ahmet Davutoglu.

Od poznatih biznismena i ekonomista u Davosu su osnivač "Microsofta" Bil Gejts, izvršni direktor "Yahooa" Mariša Majer, predsjednik i izvršni direktor "Coca-Cole" Muhtar Kent, američki milijarder Džordž Soroš, nobelovac Jozef Stiglic, zatim, čelnici banaka JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, UBS i Sberbanke, te kompanija kao što su "Nike", "Unilever", "Toshiba", "Nestle", SAP, "Generali" i "Novartis".

(Nezavsine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog