BiH

Izvjesni otkazi u institucijama Brčko distrikta

BRČKO - Pored ozbiljne i veoma teške borbe za preživljavanje najvećeg broja stanovnika distrikta, brčansku javnost ovih dana ozbiljno je zabrinula sasvim izvjesna mogućnost da više od 50 zaposlenih u organima uprave dobije otkaz.

To je, već skoro gotova stvar, zbog toga što u aprilu i junu ove godine ističe petogodišnji rok, u kome je 240 zaposlenih u organima uprave i obrazovanju Brčko distrikta, nalogom supervizora iz 2008. godine, bilo u obavezi da stekne visoku stručnu spremu i na taj način ispuni zakonske uslove za obavljanje poslova na kojima su zatečeni.

Namjera Vlade da taj rok produži za još dvije godine, kroz prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima u organima uprave Brčko distrikta, na posljednjem skupštinskom zasijedanju nije dobila podršku poslanika Skupštine.
- U analizi smo prethodno utvrdili da ima preko 50 državnih službenika i namještenika koji nemaju adekvatnu stručnu spremu. Mnogi od njih su u procesu doškolovanja i zbog toga smo ponudili Skupštini izmjenu i dopunu zakona da se taj rok prolongira za dvije godine – obrazložio je razloge za prijedlog zakona gradonačelnik dr Anto Domić.

U sličnoj situaciji je i pedesetak prosvjetnih radnika. Vidjevši da prethodni zakon nije dobio podršku, gradonačelnik dr Anto Domić iz procedure je povukao izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, s namjerom da od kolapsa spasi obrazovni proces u tekućoj školskoj godini.
Šef odjeljenja za obrazovanje, prof. dr Momčilo Poljić, kaže da te 2008. godine čak 280 prosvjetnih radnika nije imalo potrebnu školsku spremu i našlo se na udaru naloga i oročenog zakona.

- Njima je ostavljena mogućnost da do aprila ove godine steknu fakultetsko obrazovanje i to je učinila većina, osim pedesetak radnika koji su u obrazovnom procesu zaposleni tridesetak godina. Odjeljenje za obrazovanje je zbog toga predložilo da se iz humanih i etičkih razloga produži rok za još dvije godine, kako bise i preostali radnici doškolovali – rekao je dr Poljić.

Inače, prijedlog zakona nije dobio potrebnu većinu u Skupštini, zbog toga što je jedan poslanik iz pozicije izašao iz skupštinske sale neposredno pred glasanje. U Brčkom se taj potez tumači kao još jedan udar na vladajuću većinu i na samog gradonačelnika dr Domića i njegov koncept vlasti.

Neusvajanje izmjena Zakona podijelilo je brčansku javnost. Jedni optužuju političare da su zarad vlastitih obračuna namjerno žrtvovali toliki broj radnika. Drugi ističu da nije ni moralno, ni zakonito, da toliki broj ljudi, uprkos zadatom roku, nema odgovarajuću školsku spremu, dok istovremeno na birou mladi i obrazovani čekaju posao.

Kod nastavnika su mišljenja takođe podijeljena, s tim što je fokus javnosti usmjeren na loše kadrove koji stižu sa fakulteta i obrazuju nove generacije. To je za veliki dio Brčaka mnogo veći problem od više desetina starih nastavnika i učitelja koji su pred penzijom.

(Novosti/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog