EU integracije BiH

Eštonova i File traže da se lideri i institucije aktiviraju po pitanju Mape puta

BIJELJINA - Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File uputili su zajedničko pismo političkim liderima u BiH i drugim učesnicima političkog dijaloga na visokom nivou u procesu pristupanja EU, s ciljem da se lideri i institucije aktiviraju na rješavanju pitanja definisanih u Mapi puta - odluke "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije, saznaje Srna.

U pismu se naglašava potreba hitnog rješavanja ovih pitanja da bi BiH mogla da ostane kredibilan partner za EU i navodi da je neaktivnost na ovom planu dovela do toga da BiH zaostaje za drugim zemljama regije u procesu evropskih integracija.


Eštonova i File ističu da se od BiH očekuje da rezultate po ovim pitanjima prezentuje na narednom sastanku Političkog dijaloga na visokom nivou koji će biti održan u aprilu.

Međunarodni sekretar i član Izvršnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović potvrdila je Srni da je u SNSD stiglo ovo pismo i da se ova stranka slaže da ova pitanja treba hitno rješavati.

"Bilo bi bolje da smo to uradili sami, u skladu sa briselskim dogovorom iz juna prošle godine, ali permanentna kriza vlasti u Federaciji BiH je u prvi plan izbacila neke druge teme i stavila u fokus pitanja koja su ograničena na lokalitet Federacije i njenih unutrašnjih političkih odnosa, a što je evropsku agendu u BiH stavilo u neki drugi plan", ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić potvrdio je Srni da je i ova stranka dobila zajedničko pismo Eštonove i Filea.

"Lider BiH moraju završiti s tim pitanjem, ne zbog Eštonove i Filea, već zato što je to najbolje za BiH", naglasio je Radončić.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog