BiH

Naučni skup u Banjaluci - Tomaš: Ekonomija BiH u slobodnom padu

BANJALUKA - Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Rajko Tomaš ocijenio je danas da je ekonomija BiH u nekom obliku slobodnog pada.

"Postoje tri procesa koja snažno utiču na ekonomiju BiH, a to su globalno prestrukturiranje, neefikasnost tranzicije i globalna ekonomska kriza. Privreda BiH pod dejstvom ovih faktora mora naći odgovarajući izlaz iz krize", rekao je Tomaš novinarima nakon naučnog skupa o uticajima globalizacije na ekonomiju i privredu.

On je istakao da će razvoj ekonomija malih zemalja u narednom periodu zavisiti o konkurentnosti, odnosno mogućnosti podizanja produktivnosti vlastite proizvodnje.

Tomaš je naveo da na stabilizaciju ekonomskih prilika pozitivno utiče i realizacija velikih infrastrukturnih projekata.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dragan Mikerević ocijenio je da globalna ekonomska kriza ima negativan uticaj na nacionalne ekonomije, koje moraju tražiti rješenja kako bi opstale.

"BiH još ima prostora za tražnje mjesta u privrednoj strukturi zapadnog Balkana, ali je zabrinjavajući tempo zaduživanja koji može imati negativne posljedice po Republiku Srpsku i BiH", rekao je Mikerević.

On je napomenuo da se u narednom periodu stručnjaci moraju uključiti u analize političkih i ekonomskih odluka.

Naučni skup na kojem su učestvovali profesori ekonomskih fakluteta iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH organizovao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog