BiH

Opet poskupljuje gorivo

Iako su ekonomski analitičari procijenili da bi, zbog kretanja cijene sirove nafte na svjetskoj berzi, gorivo u BiH ove godine moralo da pojeftini na dvije marke, građani RS i FBiH već narednih dana suočiće se sa novim, trećim ovogodišnjim poskupljenjem benzina, za pet feninga po litru.

To znači da će litar bezolovnog benzina na nekim pumpama u Srpskoj dostići cijenu od 2,50 KM, što je samo nekoliko feninga jeftinije od njegove cijene u julu 2008. godine. Tada je, međutim, barel sirove nafte na svjetskom tržištu koštao rekordnih 147 dolara ili 22 odsto više u odnosu na njegovu aktuelnu cijenu.

Na pumpama u RS litar bezolovnog benzina trenutno košta i do 2,44 marke, "supera" 2,38, a litar evrodizela 2,40 KM.

Zbog rasta rafinerijskih cijena, bezolovni benzin u narednih par dana poskupiće za pet odsto, potvrđeno je "Pressu" u Udruženju vlasnika benzinskih pumpi RS.

Cijena "supera" i evrodizela se najvjerovatnije neće mijenjati. Na nekim pumpama bezolovni i "super" koštaju 2,30, a evrodizel 2,35 KM - kaže sekretar ovog udruženja Ljubo Stević.

I u FBiH juče je donesena odluka da cijene goriva na benzinskim pumpama takođe budu povećane za pet feninga po litru.

Vozače u Srpskoj, međutim, posebno brine činjenica da gorivo od početka godine poskupljuje čak treći put, zbog čega je cijena litra benzina na pumpama za samo mjesec dana skočila za deset odsto.

Uprkos tome što je početkom januara cijena sirove nafte u svijetu zabilježila rekordan pad od četiri dolara po barelu, gorivo na domaćim pumpama je odmah nakon toga u prosjeku poskupilo za četiri feninga.

(Press/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog