BiH

Zabranjen uvoz spornog mlijeka

SARAJEVO - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH danas su zabranili uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" u kojem je pronađen opasni aflatoksin, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Na graničnom prelazu Izačić prije nekoliko dana zadržana je izvjesna količina mlijeka u kojoj je kontrolom pronađeno prisustvo aflatoksina.

Kancelarija za veterinarstvo BiH o tome je obavijestila inspekcijske organe u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Agenciju za bezbjednost hrane BiH i Upravu za veterinarstvo u Hrvatskoj, koja je odmah obustavila izdavanje sertifikata za izvoz tih proizvoda sve dok se ne ustanovi gdje postoji problem u proizvodnji ovih artikala.

Direktor Kancelarije LJubomir Kalaba rekao je danas Srni da je od inspekcijskih organa zatraženo da provjeri i zaustavi eventualni plasman ovog proizvoda koji se zatekao na tržištu u BiH.

To je i učinjeno i ti proizvodi će se, prema njegovim riječima, nalaziti u skladištima sve dok ne bude obavljena analiza kvaliteta.

Ako analiza pokaže pozitivne rezultate na prisustvo toksičnih supstanci u mlijeku onda će ti proizvodi, prema propisanoj proceduri, biti uništeni ili vraćeni proizvođaču.

I u Hrvatskoj je danas, nakon što su dobili upozorenje iz BiH, naređeno povlačenje trajnog mlijeka kompanija "Vindija" i "Dukat" zbog opasne supstance koja je pronađena.

Iz prodaje se povlače trajna mlijeka firme "Vindija" sa 2,8 odsto mliječne masti u pakovanju od jednog litra i rokom upotrebe do 3. jula.

Povlači se i UHT /homogenizovano i sterilizovano/ mlijeko 2,8 odsto mliječne masti u pakovanju od jednog litra sa rokom upotrebe 24. i 31. maja.

Kada je riječ o proizvodima firme "Dukat" povlači se trajno mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti u pakovanju od pola litra i rokom upotrebe od 24. juna, te trajno litarsko mlijeko "Lagano jutro" sa 2,8 odsto mliječne masti i rokom upotrebe do 25. aprila.

"Aflatoksin" jedan je od najopasnijih toksina. Oštećuje jetru, bubrege, krvne sudove, a pripisuju mu se i kancerogena dejstva  (Srna/Frontal)

Komentari
Blog