EU integracije BiH

Sorensen-Radojičić: Naredni mjeseci biće ključni na putu BiH ka EU

BANJALUKA - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je EU za to da politički predstavnici iz BiH pronađu efikasno i demokratsko rješenje kada je riječ o provođenju odluke u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Bilo smo vrlo jasni u želji  da pomognemo BiH na putu ka EU. Vjerujemo da treba doći do rješenja koja će važiti za cijelu BiH", rekao je novinarima Sorensen, nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

On je ponovio da je provođenje odluke u predmetu "Sejdić-Finci"  na domaćim političkim liderima. 

"Mnogo rješenja je do sada bilo ponuđeno i sigurno je da postoji volja za provođenjem ove odluke. Međutim, ako neka politička partija zaključi da treba da se omota crvenom trakom onda rješenja neće biti, a ako se želi ići evropskim putem do rješenja će se doći", dodao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, EU omogućava razgovor domaćih političkih predstavnika.

"Nijedna zemlja se ne bi voljela dovesti u situaciju da se baca sumnja na rezultate izbora zbog neusaglašenost sa odlukom koju je donio Evropski sud za ljudska prava. Vjerujem da će biti političke volje za postizanje dogovora o navedenoj odluci i da će stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kaže Sorensen.

Sorensen je istakao da je na sastanku razgovarano o popisu stanovništva i uspostavljanju mehanizma koordinacije na putu BiH ka EU.

On je pozdravio dobru saradnju sa Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen saglasili su se da su naredni mjeseci ključni za ispunjavanje preostalih uslova iz mape puta BiH ka EU i da je za provođenje  odluke  "Sejdić-Finci" potrebno domaće rješenje.

Radojičić je nakon sastanka sa Sorensem ocijenio da će se, ukoliko se u narednih nekoliko mjeseci ne uspiju realizovati preostali uslovi, izgubiti tempo zbog opštih izbora i morati čekati 2015. godinu.

On je naveo da je Republika Srpska u priči oko provođenja odluke "Sejdić-Finci" bila aktivna, jer je i kroz akte parlamenta podržala njeno provođenje i dala  prijedloge.

Radojičić je podsjetio da su stranke iz Srpske izašle sa prijedlozima koji se tiču i Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, dok se u ovom momentu ne može reći da postoji ijedan usaglašen prijedlog stranaka iz Federacije BiH.

"Mi smo zainteresovani da se odluka  provede kroz minimalne promjene Ustava u onom segmentu u kome to ona zahtijeva. Najveći problem je oko izbora članova Predsjedništva", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da oba entiteta budu u mogućnosti da izaberu članove Predsjedništva, jer je tokom prethodnih godina u komplikovanoj proceduri indirektnih izbora u Federaciji BiH bilo vidljivo da se njeni organi konstituišu dosta sporo, dok direktan izbor u Srpskoj daje brz rezultat.

"Cijenimo napore EU koja je inicirala novi proces domaćih razgovora, vode se razgovori i o mehanizmima koordinacije, ali je u ovom momentu za konačnu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pripremu kredibilne aplikacije za članstvo ključno da se riješi odluka  `Sejdić-Finci`", rekao je Radojičić.

Govoreći o  popisu  u BiH, Radojičić je upozorio  da bi se, ukoliko se iz bilo kojih političkih ili tehničkih razloga on ne desi u oktobru, došlo u opasnost njegovog organizovanja uopšte.

"I u tom poslu EU pruža i stručnu i finansijsku podršku, vjerujemo da je ona veoma bitna i da može pomoći da se popis organizuje ove godine", rekao je Radojičić.

Agencije/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog