EU integracije BiH

Dodik: Srpska ima konstruktivan pristup u vezi sa načinom primjene odluke "Sejdić i Finci"

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ima konstruktivan pristup u vezi sa načinom primjene odluke "Sejdić i Finci", što uključuje uklanjanje nacionalnog ekskluziviteta pri izboru članova Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da odluka ne traži promjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Predsjedik Srpske upoznao je danas u Banjaluci šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena i njegovog zamjenika Renca Davidija sa stavovima predstavnika Srpske u vezi sa aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Tokom sastanka bilo je riječi o ispunjavanju uslova iz Mape puta EU za BiH, odnosno o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i mehanizmu koordinacije u oblasti evropskih integracija.

Sastanku je prisustvovala i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.

Džombić: Podaci iz popisa neophodni za izradu i realizaciju svih strateških planova

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić rekao je da se Srpska, od samog početka, zalaže za održavanje popisa stanovništva, jer smatra da su ti podaci neophodni za izradu i realizaciju svih strateških planova.DŽombić je tokom radnog ručka sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom dodao da ne bi bilo dobro da se insistira na novim zahtjevima koji bi dodatno usporili ovaj proces.

Sorensen je izrazio spremnost EU da i finansijski, posredstvom IPA fondova, pomogne da bi popis bio održan u oktobru, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Na sastanku je razgovarano i o ispunjavanju uslova za odobravanje druge tranše stendbaj-aranžmana sa MMF-om. Konstatovano je da je Republika Srpska ispunila obaveze, ali da bi tranša bila odobrena, traži se ispunjenost obaveza na nivou BiH.

Premijer Srpske upoznao je delegaciju EU u BiH o makroekonomskim pokazateljima u proteklom periodu i procjenama ekonomskih kretanja za ovu godinu u Republici Srpskoj i BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi i o "Elektroprenosu BiH", kao i o drugim aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima na nivou Republike Srpske i BiH.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog