Svijet

Rusija otpisuje dio Kubanskog duga

HAVANA - Rusija će dati u zakup Kubi osam aviona vrijednih 650 miliona dolara i otpisati dio duga te zemlje od 30 milijardi dolara iz sovjetskih vremena, objavljeno je tokom posjete Havani ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Moskva je Kubi ponudila refinansiranje preostalog dijela duga u narednih deset godina, navodi se u preliminarnom sporazumu koji je potpisan u Havani, rekao je novinarima ruski ministar trgovine Denis Manturov.

On je dodao da će konačan sporazum o rješavanju pitanja ovog duga biti potpisan do kraja godine.

Rusija će Kubi dati u zakup tri aviona „Iljušin 96-400″ dugog dometa, tri aviona tipa „AN-158″ za regionalne letove i dva aviona „TU-204SM“ srednjeg dometa u okviru sporazuma potpisanog u prisustvu Medvedeva i kubanskog predsjednika Raula Kastra, prenio je Rojters.

Moskva će dati garancije sindikatu ruskih banaka koje će finansirati ovaj posao, rekao je Manturov.

Medvedev i Kastro su neformalno razgovarali i osmjehivali se tokom ceremonije, a kubanski lider pozdravio je novinare na ruskom.

Rusija i Kuba održavale su bliske odnose tokom hladnog rata između Sovjetskog Saveza i SAD.

Obim prošlogodišnje trgovinske razmjene dvije zemlje bio je oko 200 miliona dolara. Naftne kompanije iz Rusije, najvećeg svjetskog izvoznika energenata, vade naftu sa platformi nedaleko od kubanske obale.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog