Svijet

Predviđa se porast nezaposlenosti u evrozoni

BRISEL - Stopa nezaposlenosti u evrozoni porašće ove godine i premašiće 12 odsto radno aktivnog stanovništva, nova je procjena koju je danas objavila Evropska komisija.


Prošle godine, stopa nezaposlenosti bila je 11,4 odsto. Ove godine porašće na 12,2 odsto, dok će se 2014. neznatno smanjiti na 12,1 odsto, uz vrhunac iznad 25 odsto u Španiji i Grčkoj.

EK ističe da se tržište rada u velikoj mjeri razlikuje od zemlje do zemlje i da će do najvećeg broja gubitaka radnih mjesta doći u nekoliko zemalja članica.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj i Španiji, dvjema zemljama najteže pogođenim krizom i mjerama štednje, ove godine će, prema predviđanjima, dostići 27, odnosno 26,9 odsto. Iduće godine nezaposlenost će biti neznatno manja - 25,7 odsto u Grčkoj i 26,5 u Španiji.

S druge strane, u Njemačkoj će stopa nezaposlenosti ove godine biti 5,7 odsto, u Francuskoj 10,7 odsto, a u Italiji 11,6 odsto. Jedina zemlja koja će ostati ispod praga od pet odsto biće Austrija, sa prognoziranom stopom nezaposlenosti od 4,5 u 2013.

(Beta/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog