BiH

Vidaković: Zahvaljujući privatizaciji Rafinerije nafte u Brodu BiH ima najjeftinije gorivo u regionu

BANJALUKA - Zahvaljujući privatizaciji Rafinerije nafte u Brodu, BiH ima najjeftinije gorivo u regionu i drastično je smanjen uvoz naftnih derivata, kaže načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe" Radomir Vidaković.

Vidaković tvrdi da bi, da nije pokrenuta brodska Rafinerija, gorivo u BiH danas bilo skuplje bar za 20 feninga, jer je pojava domaćeg proizvođača primorala trgovce da smanje premije za dizel oko 100 dolara po toni.

"Do našeg dolaska, tržište BiH u potpunosti je bilo oslonjeno na uvoz gotovih naftnih derivata, a danas je situacija drastično drugačija. Kao prvo, BiH je drastično smanjila uvoz naftnih derivata, šta više postala je i izvoznik goriva", rekao je Vidaković za portal "Enerdžinjuz".

Načelnik Odjeljenja za marketing i reklamu "Optima grupe", pod čijim okriljem posluju Rafinerija nafte u Brodu, Rafinerija ulja u Modriči i lanac pumpi "Nestro petrola", ističe da je modernizacijom Rafinerije nafte u Brodu na tržištu BiH počela prodaja derivata euro pet standarda.

On je naveo da je plan da Rafinerija nafte u Brodu podigne proizvodne kapacitete na tri miliona tona prerade sirove nafte i dodao da će to biti šansa da se zbog izvoza značajno uposle željeznički kapaciteti i oživi riječni saobraćaj rijekom Savom.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog