Svijet

EU ograničila bonuse zaposlenih u bankama

BRISEL- Zvaničnici EU postigli su dogovor o novim finansijskim pravilima, uključujući ograničavanje bonusa zaposlenih u bankama. Prema ovom sporazumu, bonusi će biti ograničeni na visinu godišnje zarade, ali mogu biti povećani dva do tri puta ukoliko to odobre akcionari banke.


Dogovor je postignut kasno sinoć, poslije osmočasovnih intenzivnih razgovora, a moraju ga odobriti ministri zemalja EU. Očekuje se da će taj postupak biti formalnost.

Velika Britanija, u kojoj se nalazi najveći evropski finansijski centar, protivila se bilo kakvom ograničavanju bankarskih bonusa.

Zvanični London smatra da će takvo pravilo ograničiti rast finansijskog sektora i djelovati odbijajuće prema licima talentovanim za bankarstvo, prenio je Bi-Bi-Si.

Isplata velikih bonusa u bankama koje su prethodno dobile veliku novčanu pomoć od svojih vlada izazvala je burno negodovanje u javnosti evropskih zemalja.

Dogovor o novim pravilima postignut je na sastanku članova Evropskog parlamenta, Evropske komisije i predstavnika vlada 27 zemalja EU.

"Suština je u tome da će od 2014. godine evropske banke morati da odvajaju više novca za sopstvenu stabilnost, uz koncentrisanje na svoje ključne poslove, prvenstveno finansiranje preduzeća male i srednje veličine, realnu ekonomiju i zapošljavanje", izjavio je Otmar Karas, glavni pregovarač Evropskog parlamenta.

Zvaničnici bankarske djelatnosti smatraju da će nova pravila dovesti do rasta fiksnih zarada, dok će poslovi koji ne moraju da se obavljaju unutar EU biti izmješteni i da će banke ubuduće investirati u svoja odjeljenja izvan evropskog bloka.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog