Svijet

Žene u Evropi rade 59 dana “besplatno”

Prosječna razlika između radnih sati žena i muškaraca u Evropskoj uniji iznosi 16.2 odsto, stoji u posljednjem saopštenju Evropske komisije. Istraživanje je rađeno u susret Evropskog dana ravnopravnosti plata koji je obilježen juče, 28. februara. Rezultati pokazuju da žene širom Evrope treba da rade 59 dana više da bi zaradile iste plate kao i muškarci.

„Evropski dan ravnopravnosti plata podsjeća nas na nejednakost žena u dostizanju uslova za sticanje plata sa kojima se susreću na tržištu rada. Iako je razlika smanjena proteklih godina, razloga za slavlje nema. Ovaj razdor je i dalje veoma veliki i veliki broj promjena zapravo prije rezultira povećanjem zarada muškaraca, nego žena“, istakla je vicepredsjednik Vivian Reding, EU komesar pravde. „Princip jednake plate za jednake poslove je zapisan u Evropskoj povelji još od 1975. Godine. I krajnje je vrijeme da se ovaj princip sprovede u praksi. Treba da radimo zajedno da postignemo rezultate ne samo na ovaj dan, nego u toku cijele godine“.

Posljednje brojke pokazuju razliku od 16.2 odsto u korist muškaraca širom EU, što pokazuje blagi pad od ranijih 17 odsto ranijih godina.

Ovaj opadajući trend se može objasniti uticajem ekonomskog sunovrata različitih sektora, onih u kojima dominiraju muškarci (građevinarstvo ili inžinjering), zbog čega promjene nisu došle kao posljedica poboljšanja plata i uslova za žene. Istovremeno, udio muškaraca sa pola radnog vremena ili dobro plaćenih uslova se povećao posljednih godina.

Komisija želi da podrži poslodavce u njihovim naporima da unaprijede položaje žena. Cijeli projekat Jednakih plata ima za cilj da osvijesti kompanije o ovim problemima. Sa izazovima demografskih promjena i povećanja vještina, inicijativa nastoji da omogući kompanijama bolji pristup radnoj snazi sastavljenoj od žena. Aktivnosti uključuju treninge, manifestacije i alate za kompanije. Projekat takođe nastoji da pomogne u dostizanju strategije Evropa 2020 ciljanog podizanja zaposlenosti na 75 odsto – za šta je veće učešće žena na tržištu rada  neophodno.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog