Svijet

SAD: Budžetski rezovi od 85 milijardi dolara

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je odluku o automatskim budžetskim rezovima u iznosu od 85 milijardi dolara u ovoj godini, uz upozorenje da bi ova mjera mogla da naškodi američkoj ekonomiji.

Mjere su osmišljenje prije dvije godine kako bi podstakle demokrate i republikance da se usaglase i zajedno vode računa o državnim finansijama, ali dvije strane u Kongresu nisu postigle dogovor.

Posljednja runda razgovora održana je u Bijeloj kući, ali nije bilo rezultata. Međunarodni monetarni fond ranije je upozorio da bi ovakav ishod mogao da se odrazi nepovoljno na globalni ekonomski rast.

Obama je insistirao na povećanju poreza u okviru plana o smanjenju državnog duga od 16,6 triliona dolara.

On je poslije neuspješnih razgovora prije isteka roka u ponoć optužio republikance za ovakav ishod, prenio je Bi-Bi-Si.

"Oni su dozvolili da ovi rezovi stupe na snagu zato što odbijaju da zatvore rupu u budžetu, kako bi se smanjio deficit", rekao je predsjednik SAD.

Obama je dodao da će, ako mjere budu u potpunosti primijenjene, ekonomski rast SAD biti prepolovljen u ovoj godini na 0,5 odsto i da će biti izgubljeno 750.000 radnih mjesta.

Republikanci su insistirali na velikom rezanju javnih troškova, a demokrate na povećanju poreza za bogate.

Polovina rezova odnosi se na vojni budžet, zbog čega je novi ministar odbrane Čak Hejgel upozorio da će oružane snage SAD pretrpjeti "značajan udar".

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog