Svijet

Švajcarci ukinuli ogromne bonuse biznismenima

Švajcarci su u nedjelju na referendumu velikom većinom izglasali ukidanje bonusa svojim vodećim biznismenima, pokazuju prvi zvanični rezultati, prema kojima je u Ženevi 67,7 odsto bilo za tu inicijativu, a sličan broj u kantonima Vod i Friburg.

Prema projekciji za finansijsku prestonicu Švajcarske Cirih, za tu mjeru, nazvanu Minderova inicijativa po senatoru Tomasu Minderu, do kraja glasanja izjasniće se 71 odsto glasačkog tijela.

U Ženevi je glasanje završeno u podne, a u Cirihu će glasačka mjesta biti otvorena nešto duže.

"Narod je odlučio da pošalje jak signal upravama firmi, švajcarskoj vladi i parlamentu", rekao je Minder za švajcarsku televiziju RTS, dodajući da nije iznenađen dosadašnjim rezultatima.

Referendum je na njegovu inicijativu održan na nacionalnom i lokalnom nivou, a odnosi se samo na švajcarske kompanije sa spiska švajcarske ili stranih berzi, navodi AFP.

Prema toj inicijativi, mandat članova izvršnih odbora firmi biće ograničen na godinu dana i biće ukinute izvjesne nadoknade, među kojima su i otpremnine koju dobiju izvršni direktori kad napuste kompaniju. Pored toga, predviđeno je ukidanje bonusa za preuzimanje ili kada kompanija proda dio svog biznisa.

AFP podsjeća da je Švajcarska izbjegla ekonomsku krizu koja je pogodila Evropsku uniju, ali da je i u njoj javnost nezadovoljna visokim platama i bonusima za vodeće biznismene.

Među njima je i Danijel Vasela, bivši direktor farmaceutskog giganta "Novartisa", koji je u 2011. godini primio 15 miliona švajcarskih franaka (16 miliona evra). Dodatno ulje na vatru dolio je plan da mu se dodjeli 72 miliona švajcaraca kao otpremnina i taj iznos je bio predviđen da mu se isplati u šest godina.

Vasela je bio na čelu firme od 1996. godine do prošlog februara. Iako se odustalo od takve isplate, on je ostao negativan primjer za one koji su vodili kampanju za raspisivanje referenduma. Dogovor s njim je nedavno procurio u javnost.

Na udaru pobornika referenduma našli su se i čelnici još nekih kompanija. Tako, za šefa farmaceutske kompanije "Roš Severin Švan" planirano 12,5 miliona švajcaraca, za direktora giganta "Nestlea" Paula Bulka 11,2 miliona i za lidera proizvođača čokolade "Lind" Ernsta Tanera 10 miliona.

Ukoliko Minderova inicijativa bude usvojena na referendumu, vlada će predložiti nacrt zakona koji će ići u parlament, a to je procedura koja uobičajeno traje više od godinu dana.

(Tanjug/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog