Svijet

Iz drugih medija (The Guardian) - Najstarija švajcarska banka se zatvara nakon priznanja da je pomagala u izbjegavanju plaćanja poreza u SAD

Osnovana 1741. godine banka Vegelin je priznala krivicu na sudu za pomaganje bogatim Amerikancima da sakriju svoj prihod na tajnim ofšor računima.

Najstarija švajcarska banka se zatvara nakon što je priznala krivicu u pomaganju nekim od najbogatijih ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država da izbjegnu plaćanje poreza na najmanje 1,2 milijarde dolara koje su bile skrivene na tajnim ofšore računima.

Vegelin, banka osnovana 1741. godine, izjavila je da će “prestati poslovati kao banka” nakon što je priznala da je dozvolila 100 američkih poreskih obveznika da sakriju svoj novac. Banka je prihvatila da plati 57,8 miliona dolara kazne i restituciju vlastima SAD-a nakon priznanja optužbe za zavjeru u vezi sa pomaganjem poreskim obveznicima SAD-a koji žive u inostranstvu da izbjegnu plaćanje poreza Unutrašnjoj Službi Prihoda (IRS) u periodu dugom skoro deceniju.

Oto Bruderer, upravljački partner banke je na sudu u Njujorku izjavio: “Vegelin je bila svjesna da je ovakvo ponašanje pogrešno.. Od 2002. do otprilike 2010. Vegelin se sporazumjela sa određenim poreskim obveznicima SAD-a da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza ovih američkih poreskih klijenata koji su svoje lažne prijave za povrat poreza dostavljali IRS-u.

Banka, koja je s poslovanjem počela 35 godina prije proglašenja nezavisnosti SAD-a,  u četvrtak je objavila saopštenje za medije potvrđujući svoje zatvaranje. “Kada se jednom pitanje konačno zatvori Vegelin će prestati poslovati kao banka”, rečeno je u saopštenju iz uprave banke u gradiću Sent Galen, blizu granice sa Austrijom i Lihtenštajnom.
Ovo je prva strana banka koja se zatvara nakon što su vlasti SAD-a počele otkrivanje onih koji amerikancima pomažu da izbjegnu poreze.

Vlasti SAD-a su izjavile da je Vegelin privukao američke klijente koji su napuštali švajcarsku najveću banku, UBS, nakon što je 2008. priznala da pomaže Amerikancima da izbjegnu plaćanje poreza, platila 780 miliona dolara kazne i predala informacije o više od 4450 računa.

Tužilac SAD-a Prit Barara  izjavio je da je Vegelin postala sklonište za one koji su izbjegavali plaćanje poreza u SAD-u jer je njihov novac sakrivala na tajne ofšor račune.

Barara, kojeg su na naslovnici časopisa Time opisali kao “čovjeka koji zatvara Vol Strit” je dobrovoljno i agresivno uskočio da popuni prazninu ostavljenu nakon što su druge švajcarske banke, u odgovoru na pritisak od izvršnih vlasti SAD-a,  napustile ovakvu praksu.

On je izjavio da je zatvaranje i priznanje ktivice od strane Vegelina bio ključni momenat u naporima SAD-a da otkrije pojedince i banke koje se “uključuju u nezakonito poslovanje koje trezor SAD-a lišava milijardi dolara prihoda od poreza. 

“Nema opravdanja za bogate Amerikance koji izbjegavaju svoje odgovornosti građana ove velike zemlje u plaćanju poreza i nema opravdanja za strane institucije koje im u tome pomažu " izjavio je.

Navodi se da je šema Vegelina obuhvatala otvaranje tajnih računa za svoje američke klijente pod šifriranim imenima i otvaranjem lažnih pravnih subjekata kako bi se izbjeglo otkrivanje različitih poreskih skrovišta uključujući Panamu i Lihtenštajn.

Još se ne zna da li će banka biti prisiljena da dostavi imena američkih klijenata koji su imali tajne račune u banci. Do ove sedmice banka je odbijala da se pojavi na sudu kako bi odgovorila na ove optužbe što je dovelo do toga da ih okružni sudija SAD-a Džed Rakof proglasi bjeguncima od pravde.

U sudskim spisima se nalazi izjava Bruderera da je Vegelin “vjerovala da je neće progoniti u SAD-u zbog poslovanja jer nije imala filijale niti kancelarije u SAD-u i da je vjerovala da se ponaša u skladu sa, a ne u suprotnosti, švajcarskim zakonom i da je takvo poslovanje uobičajeno u švajcarskoj bankarskoj industriji.”

Iako će Vegelin prestati postojati partneri banke su račune svoje neameričkih klijenata prodali austrijskoj Rajfajzen banci neposredno prije presude prošlog januara. Rakof je prodaju opisao kao “prevara za prevarom”.

Vilijam Šarp, poreski advokat iz Tampe na Floridi koji savjetuje mnoge američke klijente u vezi sa švajcarskim bankama je odluku Vegelina da prizna krivicu ocijenio kao šokantnu te je izjavio da bi ona trebala poslužiti kao poziv na buđenje stranim bankama koje rade sa  američkim klijentima da ih usmjere da im pomognu da poštuju zakone SAD-a.

Na  SwissPrivateBank.com, internet stranici, koju je Vegelin koristio da privuče klijente engleskog govornog područja, nalazi se pohvala da se: “Švajcarska bankarska tajnovitost  ne napušta zbog izbjegavanja plaćanja poreza… Ni švajcarska niti bilo koja druga vlada ne može dobiti informacije o vašem bankovnom računu….”

Očekuje se da tri izvršna direktora Vegelina – Majkl Berlinka, Urs Fraj i Rodžer Keler – koji su takođe optuženi prošle godine – izbjegnu optužbe, jer sporazum o ekstradiciji između Švicarske i SAD-a ne obuhvata krivična djela u poreskoj oblasti.

Vlasti SAD-a istražuju slične sumnje o još najmanje 11 banaka uključujui i  Kredit Svis.

Tekst možete pročitati na www.guardian.co.uk 



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog