Svijet

Obama: Evropa pritisnuta problemima sve otvorenija za američko-evropski trgovinski sporazum

VAŠINGTON- Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da je Evropa sada "gladnija" nego ikad za sporazumom o slobodnoj trgovini, ali je upozorio da bi protivljenja određenih država mogla da blokiraju dogovor.

Obama je, govoreći na promociji izvoza u Bijeloj kući, rekao da je "umjereni optimista" da je moguć dogovor, koji je najavio u svom govoru o stanju unije prije mjesec dana.

Prema njegovim riječima, ekonomski problemi Evrope i poteškoće u pronalaženju pokretača ekonomskog rasta čine lidere Starog kontinenta otvorenijim za sporazum o slobodnoj trgovini u koji bi mogli spadati i neki teže odluke, posebno u sektoru poljoprivrede.

"Ono što mislim da se promijenilo je priznanje širom Evrope da im je teško da u ovom trenutku pronađu recept za ekonomski rast, dijelom zbog mjera štednje uvedenih u brojnim članicama evropskog bloka. Tako da su oni `gladniji` za dogovorom nego što su bili u prošlosti", rekao je Obama.

Američki predsjednik je izrazio uvjerenje da će biti i dodatnog pritiska većeg broja evropskih zemalja nego ranije da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini".

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo naglasio je sredinom prošlog mjeseca da će sporazumom o uspostavljanju najvećeg trgovinskog bloka na svijetu godišnje evropskoj ekonomiji biti pridodato 0,5 odsto.

Sporazumom bi bile otklonjene trgovinske prepreke između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Ideja o američko-evropskom trgovinskom sporazumu sve je prisutnija pošto obje strane pokušavaju da pronađu načine za podsticaj ekonomskog rasta i stvaranja radnih mjesta.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Blog