Svijet

Evropski sud u Strazburu prihvatio žalbu Slovenije

Ljubljana, Banjaluka - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je žalbu Slovenije na prvostepenu presudu u kojoj je proglašena odgovornom za vraćanje stare devizne štednje Ljubljanske banke Sarajevo, pa će o tom slučaju odlučivati sedamnaestočlano Veliko vijeće Suda, prenijele su juče agencije.

Prvostepenom presudom Evropskog suda za ljudska prava, objavljenom 6. novembra 2012. godine, Sloveniji je naloženo da državljanima BiH Emini Ališić i Azizu Sadžaku, starim štedišama Ljubljanske banke u BiH, isplati po 4.000 evra na ime naknade za nematerijalnu štetu te nadoknadi sudske troškove.

Pored toga, sud je od Slovenije zatražio da u roku od šest mjeseci od prvostepene presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva štediša u BiH, na isti način kako je to bilo omogućeno štedišama Ljubljanske banke u njenim podružnicama u Sloveniji, jer je riječ o tzv. pilot presudi.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić kaže da ova odluka neće obeshrabriti devizne štediše u BiH i da će oni nastaviti da se bore za ono što im pripada.

Ovo pitanje se mora riješiti i nama naš novac mora biti vraćen - naglasio je Nišić i dodao da je u BiH 120.000 ljudi koji su imali štednju u Ljubljanskoj banci.

Dug Ljubljanske banke prema štedišama iz BiH zajedno sa kamatama iznosi oko 1,2 milijarde KM.

Konačna presuda Velikog vijeća o slučaju štediša Ljubljanske banke Sarajevo, prema dosadašnjem iskustvu iz sličnih slučajeva, mogla bi biti poznata za dvije godine, ocijenilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Slovenija se na prvostepenu presudu žalila u predviđenom tromjesečnom roku, navodeći da njome nisu pravilno utvrđene činjenice.

Slovenija tvrdi da devize starih deviznih štediša Ljubljanske banke Sarajevo nisu završile u Sloveniji te da prvostepena presuda, kojom je odgovornost za neisplaćenu štednju pripisana Sloveniji, odudara od dosadašnje prakse Evropskog suda za ljudska prava u sličnim slučajevima.

Teza Slovenije

Osnovna teza Slovenije je da je za staru deviznu štednju garantovala bivša federacija, da se radi o sukcesijskom pitanju i da bi obaveze prema štedišama morale preuzeti države nasljednice.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Blog