Svijet

Medvedev: Kiparska kriza stvara domino efekat

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je zabrinutost da bi bankarska kriza na Kipru mogla da ima domino efekat i da izazove slične krize i u drugim zemljama.

Medvedev je rekao grupi evropskih novinara da je kriza do sada potpuno pogrešno rješavana što je dovelo do novog smanjenja povjerenja u finansijske institucije i na Kipru, a i šire. „Potezi EU, Evropske komisije i kiparske vlade da se riješi problem dugovanja, na žalost, podsjećaju na slona u staklarskoj radnji“, rekao je Medvedev.

Medvedev je osudio i EU i Kipar zbog načina rješavanja finansijskih problema ove ostrvske zemlje.

„Odluke čiji je cilj rješavanje finansijske krize u Evropi, ali u stvarnosti vode raspadu banaka, mogu da uzrokuju velike gubitke. Štaviše, one bi mogle da vode poništenju rusko-kiparskog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja“, rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, banke se moraju reformisati da budu efikasnije, a informacije o vlasnicima računa ne treba da budu tajna.

Medvedev je prijedlog Evropske komisije da konfiskuje nekoliko računa u kiparskim bankama uporedio sa boljševičkom prisilnom pljenidbom imovine pojedinaca.

Kiparski parlament odbacio je prijedlog zakona koji je predviđao porez od 6,75 odsto na depozite manje od 100.000 evra i 9,9 odsto na veće depozite, a što je bio uslov za dobijanje međunarodne pomoći od 10 milijardi evra.

(RTRS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog