BiH

Izvoz zlata iz BiH sve veći

SARAJEVO - Samo u prva dva mjeseca ove godine iz BiH je izvezeno zlata i drugih plemenitih metala u vrijednosti od 2.135.000 KM, dok je u istom periodu u zemlju uvezeno zlata u vrijednosti 342.000 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

O kojoj količini zlata se radi iz UIO ne navode, ali sudeći prema novčanoj vrijednosti robe jasno je da posao izvoza zlata iz BiH naprosto cvjeta.

Sarajevski "Dnevni avaz" navodi da niko nema podataka o tome koliko je BiH profitirala na ovom očigledno unosnom biznisu pojedinaca, niti kakve bi posljedice odliv zlata preko granice dugoročno mogao imati po BiH.

Sudeći prema najnovijim podacima, ali i sve većem broju radnji za otkup zlata koje su preplavile gradove u BiH, ovogodišnji izvoz ovog i drugih plemenitih metala premašiće prošlogodišnji rekord kada je izvezeno zlata u vrijednosti oko sedam miliona KM.

Da se iza svega krije "posao vijeka" govori i podatak da je prije dvije godine vrijednost izvezenog zlata bila oko 1,5 miliona KM, a 2010. tek 580.000 KM, navodi list.

Vlasnici zlatarskih radnji ogorčeni su što BiH ne čini ništa da ograniči izvoz ovog plemenitog metala koji je garant ekonomske stabilnosti jedne zemlje.

(Avaz/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog